Един от народите, който е дал изключително много на световния футбол в миналото, най-после има огромен повод за радост. 30 години след последното си участие на голямо първенство, Унгария отново ще е сред най-големите под светлината на прожекторите. 

"Маджарите" се класираха за Евро 2016 след втора победа в баражите за място на форума на Стария континент. Този път те надделяха с 2:1 над Норвегия и с общ резултат 3:1 са сред 24-те финалисти на първенството. Това им се случва за първи път през последните 44 години. 

В герои за домакините пред препълнените трибуни в Будапеща се превърнаха Тамаш Пришкин и един играч на домакините - Маркус Хенриксен. Той пропусна няколко страхотни положения, а в края си вкара и автогол, за да подпечата успеха на съперника. Норвежецът се реабилитира донякъде с попадението си за 1:2 в края, но това беше всичко. 

Мачът започна с натиск на унгарците, които бяха решили да не се прибират и да бранят преднината си от първия мач, а да пробват да решат всичко рано. И това се оказа правилната тактика. 

Още в 14-та минута Тамаш Пришкин направи страхотен пробив в половината на скандинавците, влезе в наказателното поле, свърна към границата му и с прекрасен фалцов удар не остави шанс на вратаря за 1:0. Трибуните бяха в екстаз. 

След това попадение норвежците взеха инициативата, но положенията така и не бяха много пред тях. В средата на първата част такова се откри пред Хайтам Алеесами, който се озова сам срещу Габор Кирали, но стреля в тялото му. 

Унгарският страж определено има с какво да запомни тази вечер. Освен, че направи няколко страхотни спасявания и опази победата на тима си, той записа своя мач номер 101 за родината, с което се изравни на върха по брой двубои с Йожеф Божик. 

До почивката по-чистите положения бяха за норвежците, но те така и не се разписаха. Първо в 40-та минута те претендираха за дузпа, но реферът не даде такава. А в 45-та Евен Ховланд тресна гредата след центриране на Мартин Йодегаард и така статуквото се запази до почивката. 

След нея на терена не беше по-малко интересно, а напротив. Елюнуси и Елабделауи не спираха да пропускат за норвежците, а в 59-та минута Балаш Джуджак също тресна гредата, този път горната, и преднината на "маджарите" остана само едно попадение. 

Двата тима продължиха да си разменят удари, но те така и не намираха целта, като рекордьорът Кирали беше герой за домакините. Той отрази няколко удара на излезли срещу него норвежци и в крайна сметка резултатът се запази чак до 83-та минута. 

Тогава при едно центриране в наказателното поле на скандинавците Маркус Хенриксен не реагира добре и прати топката към вратата си, което се оказа неспасяемо за вратаря и резултатът стана 2:0. Това на практика класира унгарците и те предвкусваха успеха. 

Пет минути след това норвежецът се реабилитира донякъде за грешката си и се разписа за почетното 1:2 след добавка при едно избиване на Кирали с удар от границата на наказателното поле, но това беше всичко в този мач. 

Така Унгария стигна до Евро 2016 и след дълго прекъсване най-после ще радва феновете си, макар сега в състава си да няма великани като Ференц Пушкаш, Шандор Кочиш, Йожеф Божик и други такива.