Работна група от Европейската футболна асоциация заяви, че домакинът на Световното първенство през 2022-ра година Катар е демонстрирал прогрес по подобряването на човешките права на работниците-чужденци, но все още има какво да се желае в тази посока. Изявлението е след посещение в малкото арабско емирство.

"Ясно е, че Катар е постигнал значителен положителен напредък в законодателството за правата на човека през последните 3 години", заяви Гайс де Йонг, който е един от членовете на въпросната работна група. Той е и генерален секретар на Футболната федерация на Нидерландия.

"Няма и съмнение, че този процес на подобряване се ускори след като Катар получи домакинството на Мондиал 2022. Предизвикателство е, че законодателството в защита на правата на чужденците-работници все още не е прието. И докато се полагат усилия, по-нататъшната работа в тази посока не бива да спира", допълва той.

Организацията за правата на човека "Амнести Интернешънъл" днес публикува доклад след разследване на смъртта на работници мигранти през последното десетилетие. След това УЕФА обяви, че нейната делегация се е срещнала с представители на Международната организация на труда (МОТ), Международната организация на строителите и дърводелците, Националния комитет по правата на човека, Върховния комитет по изхранването, Катарската футболна асоциация, както и като работници-мигранти.

Скандалът стана видим през 2010-та година, когато вестник "Гардиън" обяви, че 6500 души от 4 азиатски страни са загинали по време на работа по обекти на Мондиал 2022. Катар не приема тези цифри и заяви, че са загинали 37 човека по време на работата.