След 7 години Канада ще бъде един от домакините на Световното първенство по футбол. Само че държавата дори няма професионално футболно първенство. Поне така бе досега.

Седем отбора от различни краища на втората по големина държава в света вече започнаха подготовката си за дебютния сезон на Канадската Премиерлига.

Влюбената в хокея нация има 7 професионални отбора в  NHL, един бейзболен в MLB и един баскетболен в NBA. Всички те се конкурират с американските си съседи. Същото правят и трите канадски футболни отбора, които участват в Мейджър Лийг Сокър - Торонто, Ванкувър Уайткепс и Монреал Импакт.

Но CPL, чийто слоган е "За канадци, от канадци" е нещо различно. Идеята е отборите да бъдат неизменна част от местните общества и да помогнат за развитието на местните таланти. И в най-добрия случай тези таланти да бъдат сред големите звезди на домашния Мондиал през 2026.

"Хората щадуваха за играта. Сега имат възможност да подкрепят своите местни отбори и да се влюбят в спорта в Канада", споделя бившият национал Джим Бренан. Той е мениджър и един от собствениците на Йорк 9 - нов отбор на север от Торонто в район с население от 1,3 милиона.

Неговият отбор ще има честта да участва в първия в историята мач - срещу Фордж от Хамилтън на 27 април. Мачът вече се промотира като дербито на 905, имайки се предвид кода на района, от който са и двата отбора.

"Ние сме част от историята. Получавам шанса да изградя отбор от нулата, от празен лист. Това не се случва никога. Много е готино да изградиш нов отбор в собствения си двор. Искаме феновете от района на Йорк да създадат култура, да накараме местните фенове да дойдат и да подкрепят местния футбол. Не се притесняваме от МЛС. Хората вече започват да гравитират около Йорк 9 и CPL."

Канадското футболно първенство

Канада със сигурност не е най-футболната нация, за която бихте се сетили. Мъжкият национален отбор не е участвал на Световно първенство от 1986 насам. Дамският обаче има сериозни традиции и на Мондиала преди 4 години, който се проведе в Канада, достигна до четвъртфиналите. Съвсем наскоро пък Байерн Мюнхен привлече големия талант Алфонсо Дейвис за рекордната за МЛС сума от 13 милиона долара. Балу Табла е друг голям талант, който играе за резервите на Барселона.

Според първия комисионер на CPL Дейвид Кланахан интересът към футбола в страната се увеличава с всеки изминал ден. "Едната причина е излъчването - все повече хора гледат по телевизията или онлайн. Но също и рекламите на EA Sports и техните FIFA игри помагат на играта да достигне до нови нива и нови възрастови групи."

"Растежът е много балансиран от полова гледна точка и футболът е най-бързо растящият спорт сред имигрантите. Хората, които идват в държавата, може да не следят баскетбол, хокей или НФЛ, но следят футбол."

Канадското футболно първенство

"Трите МЛС отбора свършиха феноменална работа в това да доведат играта до следващото ниво и да научат канадците каква е футболът. Те обаче са отбори, които играят в американското първенство. При положение, че няма планове за увеличаване, отборите в МЛС не се интересуват от канадски играчи. Не са разглеждани като представители на канадския футбол."

За разлика от MLS, CPL ще има традиционна структура, отборите ще играят по два мача всеки срещу всеки, у дома и като гости, между края на април и октомври. Плейофи няма да има.

Канадското футболно първенство

Шест отбора бяха създадени от нулата, а ФК Едмънтън бе възобновен през 2018-а, година след като оттегли своя професионален отбор.

Проектът има доста предизвикателства като сред тях определено са и огромните разстояния. От Ванкъвър Айлънд, където е базиран отборът на Пасифик, до Нова Скотия, където е тимът на Уондърърс, са 4476 километра. Това ще го направи и третото най-дълго пътуване за гостуване в местен шампион във футбола.

"Ако искате национално първенство трябва да бъде от бряг на бряг. Не може да бягаме от това", обяснява Кланахан. "Хората искат да имат местен отбор, който да подкрепят и това е част от по-висока цел: как да развием играта, спортната имономика? Изграждаме индустрия, която не е съществувала тук. Изграждаме движение. Това е друг начин на изграждане на спорт чрез обществото от самото начало."

Повече от 140 футболисти ще бъдат привлечен в седемте отбора, а първенството има строги правила в полза на националния отбор. Отборите трябва да имат между 20 и 23 футболисти като са позволени само 7 чужденци. Шестима канадци трябва да бъдат в титулярната единайсеторка. Задължително е присъствието и на минимум трима местни играчи под 21 години като те трябва да имат изиграни общо минимум 1000 минути през сезона.

"Собствените на отборите бяха ясни - това трябва да бъде за развитието на канадците. Поставяме много сериозни ограничения за начина, по който може да изглежда съставът. Всичко е, за да дадем на младите играчи по-голям шанс, да видят светлината в края на тунела и нещо, което да ги вдъхнови."

Кланахан разкрива, че в основата на амбициозния проект са двама души - Виктор Монталяни и Скот Мичъл. Монталяни е президент на КОНКАКАФ, а Мичъл е бизнесмен, свързан с Канадската футболна лига, канадската версия на НФЛ.

"Монталяни е глава на Канадската футболна асоциация и част от техните стратегически планове за създаване на елитно първенство в страната. Другото беше да доведат Световното първенство в Северна Америка, което и сториха. Той се свърза с Мичъл и го помоли да направят нещо с футбола."

"Ето го и него, четири години по-късно сме готови да стартираме дебютния сезон. Очакваме го с нетърпение."

И отсега погледът е към Мондиала през 2026. "Когато се стигне до турнира, може да сме в позиция да имаме втора дивизия. Работих към модел с промоция и изпадане. Една от големите ни цени е да видим деца, играещи в CPL, да отиват в клубове в Премиършип, Ла Лига или Бундеслигата. И се надяваме да имаме играчи от Канадската Премиърлига, които да представляват държавата си, може би дори на Мондиал 2022 в Катар."