Лийдс Юнайтед и Саутхемптън се изправят един срещу друг във финала на плейофа на Чемпиъншип, а наградата за победителя ще бъде завръщане във Висшата лига. Срещата на митичния стадион „Уембли“ в Лондон стартира в 17:00 часа и ще може да я гледате в пряко предаване по DIEMA SPORT 2, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA. На сайта Gong.bg ще проследим всичко най-интересно от сблъсъка на живо.

Финалът няма да мине и без българско участие, защото националът Илия Груев-младши е сред основните футболисти на Лийдс през сезона и се очаква отново да бъде титуляр.

„Белите“ и „светците“ се стремят да се присъединят към елита на Англия само година, след като изпаднаха, но само един от тях ще може да се присъедини към Лестър Сити и Ипсуич Таун, които вече си осигуриха директна промоция. Не трябва да се забравя, че този мач е определян като „най-скъпият“ във футбола, защото победителят тази вечер ще прибере поне 140 милиона паунда заради завръщането във Висшата лига.

Юнайтед завърши с три точки пред Саутхемптън и това им отреди още един шанс през плейофите. В тях отборът от Йоркшър елиминира Норич след 0:0 и 4:0, като точно Груев вкара първия гол в реванша, поставяйки началото на крайния успех. Без голове приключи и първата среща между Саутхамптън и Уест Бромич Албиън в другия полуфинал, а в ответния двубой на „Сейнт Мерис“ домакините се наложиха с 3:1.

Мениджърът на Лийдс – Даниел Фарке, едва ли ще прави много промени по състава. Единствените отсъстващи ще бъдат нападателят Патрик Бамфорд и централният защитник Паскал Струйк, които лекуват травми.

В Саутхемптън ще „треперят“ за нападателя Че Адамс, който остава под въпрос за двубоя. Шотландският национал пропусна двата мача срещу Уест Бромич, но мениджърът Ръсел Мартин потвърди, че и той, и Рос Стюарт се приближават към пълното си възстановяване и участието им ще се решава в последния момент. Вратарят Гавин Базуну, Хуан Лариос и Стюарт Армстронг, обаче, остават в лазарета поради контузии.

По-рано през сезона Саутхемптън вече постигна две победи над Лийдс, надигравайки го с 3:1 у дома и с 2:1 на „Еланд Роуд“, така че „светците“ ще бъдат пределно мотивирани да спрат Илия Груев и компания към мечтаното завръщане в елита.


17:00 часа | ЛИЙДС ЮНАЙТЕД – САУТХЕМПТЪН

Чемпиъншип, плейофи, финал

Главен съдия: Джон Брукс, Англия

Стадион: „Уембли“, Лондон, Англия


Вероятни състави на двата отбора:

ЛИЙДС ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): Илан Мелие – Арчи Грей, Джо Родън, Итън Ампаду, Жуниор Фирпо – Илия Груев-младши, Глен Камара – Уилфред Ньонто, Жоржиньо Рутер, Крисенсио Съмървил – Джоел Пиру

Мениджър: Даниел Фарке

САУТХЕМПТЪН (3-5-2): Алекс Маккарти - Тайлър Харууд-Белис, Ян Беднарек, Джак Стивънс – Кайл Уокър-Питърс, Уил Смолбоун, Флин Даунс, Джо Арибо, Райън Манинг – Адам Армстронг, Че Адамс

Мениджър: Ръсел Мартин