Италианският Рома надви носителя на Купата на България ЦСКА с 5:1 в първи мач за двата отбора от групата на Лигата на конференциите. Българският тим изигра солиден мач на „Олимпико”, но въпреки това класата и амбицията на „римските вълци” направи сериозната разлика, на която зрителите на „Олимпико” станаха на свидетели.

Греъм Кери откри резултата за българския тим в 10-ата минута. Лоренцо Пелегрини изравни резултата в 25-ата минута. Осем преди края на първата част Стефан Ел-Шарауи направи пълен обрат за "вълците" във Вечния град. Отново капитанът Пелегрини бе точен за домакините в 63-ата минута, матирайки българската отбрана. Джанлука Мансини вкара четвъри гол в българската врата в 81-ата, а в 84-ата Тами Ейбрахам реализира пето попадение.

По този начин ЦСКА стартира доста неприятно в резултатен план авантюрата си в най-новия турнир на УЕФА, макар да остави добри впечатления с представянето си във Вечния град. В другия мач с българско участие в Европа – шампионът Лудогорец направи равенство 1:1 като гост на датския Мидтиланд в групите на Лига Европа.

Gulliver/GettyImages
49 снимки

В четвъртата минута столичани получиха пряк свободен удар след фаул срещу Георги Йомов вдясно. Греъм Кери му се наложи да центрира два пъти, след като първото му докосване по топката се отби в стената на Рома, а отбраната на римляните изби напред. Топката бе посрещната от Юрген Матей с глава, който намери Томас Лам, но ударът на финландеца по диагонала отлетя аут.

В десетата минута гостите от България осъществиха страхотно контранападение, което донесе успех за ЦСКА. Греъм Кери овладя топката в наказателното поле на Рома, а Калоян Кръстев направи изключителен заслон за ирландеца, увличайки двама бранители на Рома със себе си. Последва топовен удар по диагонала от Кери, който направи безпомощен Патрисио - 1:0 за ЦСКА.

Рома можеше да изравни веднага резултата чрез Ел-Шарауи, който отигра с глава центриране отдясно, след като защитата на ЦСКА го остави да стреля необезпокояван отблизо, но ударът на италианеца излезе аут. След четвърт час игра Йомов игра брилянтно в защита в наказателното поле на ЦСКА, чуквайки топката току преди Шарауи да обстрелва вратата на българския тим. След корнера пък Бусато изби в тъч. В 18-ата обаче Йомов не действа достатъчно добре в защита и това позволи на Едор Шамородов да му открадне топката в много опасна зона. Руският стрелец напред сам срещу вратаря Бусато и шутира, но бразилецът с ръка прати топката в ъглов удар и спаси ЦСКА от сигурен гол.

БТА
11 снимки

След 24 минути Кръстев се пребори страхотно с Крис Смолинг пред наказателното поле на Рома. Българският нападател върна назад за Яник Вилдсхут, който шутира, но Патрисио се намеси перфектно. Секунди по-късно капитанът Пелегрини изравни резултата за Рома. Пелегрини овладя центрирана топка на границата на наказателното поле на българската врата и отправи изящен изстрел с десния крак, който прехвърли излезлия напред Бусато - 1:1.

Осем преди края пък руснакът Шамородов се пребори великолепно за топката за своя отбор в половината на ЦСКА и напердна към вратата на българския тим. Нападателят комбинира с Шарауи, а националът на Италия отправи топовен изстрел към вратата на ЦСКА и матира Бусато за 2:1.

В 43-ата Бусато излезе напред, за да предотврати изстрел на Шамородов, който не успя да преодолее стражът. В добавеното време на първата част Карло Мухар стреля много силно към италианската врата, а топката се отклони в бранител на Рома и прелетя опасно близо край левия страничен стълб на вратата, пазена от португалеца Патрисио. След корнера обаче защитата на римляните се справи и изчисти напред.

БГНЕС 
23 снимки

Пет след подновяването на играта за второто полувреме Вилдсхут открадна топка вляво по нападението на "червените" и върна леко назад за Томас Лам. Играещият като халф в тази среща за ЦСКА отправи солиден удар с десния крак, но топката не намери вратата на "вълците" и и излезе аут. В 55-ата Лам стреля силно от свободен удар, но колкото силно, толкова и неточно. Впечатление направи, че ЦСКА започна да притиска съперника си в хода на втората част, а в 56-ата Мухар пробва късмета си от далечна дистанция, но Патрисио улови. След час игра Кери пласира умело топката след центриране в наказателното поле на Рома за Мухар, но халфът на българския отбор не успя да нанесе удар по топката, след като бе притиснат от четирима бранители на "вълцицте".

В 62-ата обаче Калафиори напредна отляво по нападението на Рома и елиминира с лекота "червената" отбрана. Крайният бранител на Рома върна назад за капитана Пелегрини, който отправи удар с левия крак, Бусато не успя да реагира добре, след като легна на ответната на топката страна и топката влезе за трети път във вратата на ЦСКА.

В 76-ата Йоан Баи опита амбициозен изстрел отдясно, но крайно неточно. Десет преди края Вилдсхут фаулира Карлес Перес и получи втори жълт картон от шведския рефер Глен Ниберг. Това спомогна на домакините да вкара още един гол, след като в 81-ата Крис Смолинг атакува центрирана топка, но нацели страничната греда на ЦСКА, а кълбото се върна в Мансини, за да може той да реализира с лекота в "червената" врата - 4:1.

Миг по-късно появилият се като резерва Ейбрахам вкара пети гол във вратата на ЦСКА, след като бе изведен страхотно срещу Бусато и с лекота британският нападател прехвърли бразилеца за 5:1. ЦСКА опита да върне един гол минута след това но удар на Мухар бе отбит от Патрисио.

FT / РОМА - ЦСКА 5:1

0:1 Греъм Кери (10)

1:1 Лоренцо Пелегрини (25)

2:1 Стефан Ел-Шарауи (38)

3:1 Лоренцо Пелегрини (63)

4:1 Джанлука Манчини (82)

5:1 Тами Ейбрахам (83)

Рефер: Глен Ниберг /Швеция/

Стадион: "Олимпико" /Рим, Италия/

Стартови състави: 

Рома:  1. Руи Патрисио – 2. Рик Карсдроп (46' - . Рожер Ибаниес), 23. Джанлука Манчини, 6. Крис Смолинг, 13. Рикардо Калафиори (77' - 24. Мараш Кумбула) – 8. Гонсало Вияр (58' - 17. Жордан Верету), 42. Амаду Диавара (58' - 4. Брайън Кристанте) – 11. Карлес Перес, 7. Лоренцо Пелегрини /к/ (74' - 9. Тами Ейбрахам), 92. Стефан Ел Шаарауи – 14. Елдор Шоморудов

Резерви: 87. Даниел Фусато, 19. Брайън Рейнолдс, 21. Борха Майорал, 22. Николо Дзаниоло,, 55. Ебрима Дарбое, 59. Никола Залевски, 77. Хенрих Мхитарян

Треньор: Жозе Моуриньо

ЦСКА:  1. Густаво Бусато – 19. Иван Турицов (74' - 16. Асен Дончев), 28. Пламен Гълъбов, 2. Юрген Матей /к/, 18. Брадли Мазику – 24. Карло Мухар, 29. Томас Лам – 10. Георги Йомов (68' - 7. Йоан Баи), 8. Греъм Кери, 30. Яник Вилдсхут – 14. Калоян Кръстев

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 5. Федерико Варела, 11. Хамза Чатакович, 23. Ахмед Ахмедов

Треньор: Стойчо Младенов