Тегленият вчера жребий, който определи първите съперници на родните ни тимове в евро-турнирите, кой знае защо бе приет с някакъв ентусиазъм? Или поне в по-голямата си част. Отдавам го единствено на някаква продължаваща инерция, плод на що-годе приличното ни представяне преди много, много години. Макар това да ми звучи като легендата за българското гостоприемство или за това как сме били най-интелигентната нация на планетата. Както и да е – в еуфорията няма нищо лошо, тъпото идва при падането. Там болката и синините са неизбежни.

Добре – нека не бъдем песимисти или оптимисти, нека пробваме да сме реалисти. Три от четирите отбора в следващия етап би било чудесно! Пълна успеваемост – това вече би било чудо! Две от две – задължителен минимум. Всичко останало – позор! Ето това е краткия и елементарен предварителен анализ.

Засега най-леко се приема съперника на Левски. Това е по-скоро следствие на розовите новини идващи напоследък от „Герена“. Имат си нов, амбициозен треньор, селекцията върви по план, разбираме, че тя е много добра. Това че съвсем наскоро ФК Сараево е отстранил Спартак Търнава някак си остава забутано сред последните редове на информациите. Но то трябва да бъде сигналната лампичка за „сините“.

За ЦСКА пък вече се смята, че ФК Баку /далееч по-вероятния противник, отколкото словенците от Мура/ ще му създава сериозни проблеми. Колко трудно Левски ги бил отстранил, какви инвестиции се влагали там във футбола, каква тропическа жега и влажност било в Баку, пък и като прибавим сто кила проблеми в ЦСКА то направо, ей така като слушаш първите реакции, давайте ЦСКА изобщо да не тръгва за мача си с азерите. Съвсем скоро ще разберем кой кого, на този етап смятам, че двата съперника са абсолютно равнопоставени спрямо нашите грандове. Което означава искане за задължителен наш успех.

Към шампионите от Лудогорец – това с тривиалното 50/50 произнесено от Петев, може да го приемем като желание. Разградчани помпат самочувствие, нещо което по принцип им е необходимо предвид предстоящият им абсолютен дебют на европейска сцена. Но няма защо да се кривим – срещу Динамо Загреб ще бъде много, много трудно, да не кажем невъзможно за отпор. Дано да бъркаме. Както и за Локо Пд – уж някакъв си неизвестен холандски средняк, ама Витес е тим, който както може да бъде преодолян, така с лекота може да спретне едно четвъртфиналче в Лига Европа. Отбори като Хановер, Металист Харков, Брага или Волфсбург го доказаха в последните няколко сезона. С нищо Витес не е по-различен от тях. Но връщайки се към спомена как черно-белите бяха на няколко минути от това да елиминират Болтън и имайки предвид ранната фаза на турнира, която винаги е било повече проблем за фаворитите, нека още веднъж помечтаем. За 75% успеваемост!