Славия постигна страхотна победа над новия носител на Sesame Купа на България Ботев Пловдив с резултат 3:1 в мач от четвъртия кръг на Втора група в плейофите на efbet Лига, която ще определи единия от отброите, които ще играят бараж за класиране в Европа. Тони Тасев откри още в петата, а Венцислав Керчев удвои в 22-ата минута. Мартин Секулич върна един гол в 30-ата, след като секунди преди това изпусна дузпа, а пет минути преди почивката пък Георги Търтов остави "белите" с десет човека, след като беше изгонен с директен червен картон. Въпреки това, Владимир Николов оформи крайния резултат в 78-ата минута. 

Снимки: Startphoto.bg
89 снимки

"Белите" изиграха отличен двубой и показаха, че искат повече трите точки, които бяха от огромно значение за тях. По този начин столичани продължават да нямат загуба от началото на плеойофите. Трябва да се отбележи, че "канарчетата" нямаха и късмет, тъй като през втората част удари и две греди.

С този успех Славия заърза още повече битката за баража за Европа, след като събра 43 точки на четвъртото място в групата, на две зад Арда и на три зад ЦСКА 1948, който за момента заема първата позиция. Ботев Пловдив пък вече не играе за нищо до края на сезона, освен за честта си след спечелването на Купата и се намира на второ място с 45 точки. В оставащите два кръга Славия гостува на Арда в Кърджали и посреща ЦСКА 1948, докато за "жълто-черните", които ще играят в квалификациите на турнира Лига Европа, предстои гостуване на „червените“ и домакинство на кърджалийци.

Standings provided by Sofascore

Старши треньорът на Славия – Златомир Загорчич, заложи на вратата на Светослав Вуцов, а пред него в защита бяха завърналият се след тежка контузия Георги Търтов, Мартин Георгиев, Виктор Генев и Венцислав Керчев. В центъра на терена действаха Кристиян Стоянов, Исак Соле и капитанът Георги Минчев. Тройката в нападение бе оформена от Денислав Александров, Владимир Николов и Тони Тасев.

Наставникът на Ботев Пловдив – Душан Керкез, беше наказан за тази среща и в негово отсъствие отборът беше воден от Рафаел Ферейра. Гостите от Пловдив започнаха с голяма част от резервните си състезатели, след като почти всички играчи, които спечелиха Sesame Купа на България във финала срещу Лудогорец, получиха почивка. На вратата бе Даниел Кайзер, а в защита бяха разположени Ехидже Укаки, юношите Ивайло Видев, Атанас Чернев и Димитър Папазов. Като опорни халфове действаха капитанът Лъчезар Балтанов и Антонио Перера. По крилата действаха Кристиан Нвачукву и Фаустас Степонавичус, докато Янис Карабельов действаше зад централния нападател Мартин Секулич.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Славия Ботев Пловдив

източник: Sofascore.com


Преди началото на двубоя футболистът на Славия Ерол Дост получи специална фланелка с номер "100" по случай точно толкова изиграни мачове за столичани от капитана на „белите“ Галин Иванов. 

Домакините от Славия стартираха ударно и поведоха в резултата още с първата си реална опасна атака в петата минута. Денислав Александров отне топката на центъра и тръгна на пробив отдясно в половината на Ботев, след което сви кълбото за капитана Иван Минчев пред наказателното поле. Той пък с едно докосване намери Тони Тасев отляво в пеналтерията, а голмайсторът на „белите“ не се забави и с добър изстрел с левия крак не остави шансове на Даниел Кайзер в левия му ъгъл за 1:0.

Само две минути по-късно "белите" имаха възможност и да удвоят преднината си. Вратарят на гостите Даниел Кайзер сбърка, като изрита по доста нескопосан начин топката и я прати право в Иван Минчев. Последва хубав изстрел на капитана на Славия от около 20 метра, но този път полякът спаси. След това, обаче, отново Минчев достигна пръв до топката, изпреварвайки Димитър Папазов и шутира от малък ъгъл, а Кайзер отново сенамеси, избивайки в корнер.

Домакините продължиха да диктуват темпото и малко след това отново Минчев опита удар от воле пред наказателното поле, след като получи топката от директно от корнер, но след нколко рикошета тя стана много удобна за Кайзер.

Славия, обаче, материализира превъзходството си с второ попадение в 22-ата минута. Тони Тасев отигра късо за Иван Минчев след корнер, а капитанът на „белите“ центрира отлично с левия крак отляво на наказателното поле към далечната греда, където защитата на Ботев Пд тотално изпусна Венцислав Керчев, който с глава матира Кайзер за втори път – 2:0.

Ботев Пловдив, обаче, се върна в двубоя след точно половин час игра, но не и без огромна доза късмет. В 28-ата минута Мартин Секулич получи пред наказателното поле на Славия, задържа добре топката и след това изведе отляно в пеналтерията Кристиан Нвачукву, който пък беше съборен от Георги Търтов. Това беше достатъчно за съдията Георги Димитров да посочи бялата точка. Зад топката застана Секулич, който прати вратаря Светослав Вуцов в обратния ъгъл, но пък ударът му се отби от дясната греда. Рикоширалата топка се удари в Мартин Георгиев, който нямаше как да реагира, а там Секулич дебнеше и нанесе удар под гредата, който този път бе точен за 2:1 след половин час игра.

Както нещата за Славия изглеждаха перфектно, така изведнъж всичко се обърна на 180 градуса. Пет минути преди почивката десният бек Георги Търтов, който направи дузпата малко по-рано, влезе остро в краката на Кристиан Нвачукву, като първоначално съдията не отсъди нарушение, но колегите му от ВАР му подсказаха да отиде да разгледа ситуацията на монитора край тъчлинията. На него пък не му трябваше много време и в крайна сметка реши да покаже на Търтов директен червен картон, с което „белите“ останаха с човек по-малко.

Треньорът на домакините Златомир Загорчич реагира след червения картон ив 43-ата минута пусна в игра Ерол Дост на мястото на Кристиан Стоянов. До почивката Ботев натисна и стигна до два ъглови удара, от които, обаче, не произлезе нещо опасно за Светльо Вуцов.

Четири минути след почивката Владимир Николов направи добър рейд отдясно, влезе в наказателното поле между двама играчи на Ботев и шутира силно в близкия ъгъл, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

Снимки: LAP.bg
60 снимки

Въпреки че бяха с човек по-малко на терена, Славия атакуваше повече през второто полувреме и в 56-ата минута отново прати топката във вратата на "жълто-черните". Иван Минчев центрира от свободен удар в наказателното поле на Ботев, където бившият играч на „канарчетата“ Виктор Генев се измъкна от опеката на Антонио Перера и Ивайло Видев, за да засече с глава и да прати топката за трети път във вратата на Кайзер. Веднага, обаче, попадението беше отменено заради тънка засада на опитния бранител. Системата ВАР потвърди това решение.

В 68-ата минута на терена за Славия влезе Галин Иванов, който взе капитанската лента и веднага отиде да изпълни пряк свободен удар. Още с първото си докосване до топката ветеранът бе близо до това да отбележи гол, след като отправи силен и точен удар, но вратарят Кайзер се намеси и изби в корнер.

Ботев най-сетне създаде нещо по-интересно през втората част и в 76-ата минута бе близо до изравняването на резултата. Появилият се от пейката Константинос Балоянис нанесе мощен удар към вратата на Славия от сериозна дистанция, но за негово съжаление топката се отби от дясната греда на Светльо Вуцов.

Само две минути след гредата за „канарчетата“, Славия до голяма степен реши всичко с трето попадение. „Белите“ разиграха отлично по десния фланг, като Емил Стоев комбинира с Владимир Николов, който влезе на рейд в наказателното поле между трима играчи на Ботев, а след това нападателят стреля елегантно към долния десен ъгъл и преодоля Кайзер за 3:1.

Седем минути преди края на редовното време за втори гредата спаси "белите". Ехидже Укаку проби отдясно и центрира, като топката се отклони в крака на Венцислав Керчев, който опита да го блокира, а кълбото срещна левия страничен стълб на Вуцов.

До края на срещата Славия не допусна да бъде изненадан и постигна много важна победа в битката за участие в бараж за Европа.


FT  | СЛАВИЯ – БОТЕВ ПЛОВДИВ  3:1

1:0 Тони Тасев 5'

2:0 Венцислав Керчев 22'

2:1 Мартин Секулич 30'

3:1 Владимир Николов 78'

Червен картон: Георги Търтов (Славия) 40'

efbet Лига, плейофи, Втора група, четвърти кръг

Главен съдия: Георги Давидов, град Велико Търново

Стадион: „Александър Шаламанов“, град София


Стартови състави на двата отбора:

СЛАВИЯ (4-3-3): 21. Светослав Вуцов – 98. Георги Търтов ч.к., 6. Мартин Георгиев, 4. Виктор Генев, 37. Венцислав Керчев ⚽ – 71. Кристиян Стоянов, 93. Исак Соле, 73. Иван Минчев (к) – 7. Денислав Александров ж.к., 10. Владимир Николов ⚽, 88. Тони Тасев ⚽ ж.к.

Резерви: 12. Николай Кръстев (вр), 33. Галин Иванов, 8. Емил Стоев, 27. Емил Мартинов, 17. Ерол Дост ж.к., 55. Ивайло Марков, 11. Кристиан Добрев, 9. Мартин Сораков, 14. Роберто Райчев

Старши треньор: Златомир Загорчич

БОТЕВ ПЛОВДИВ (4-2-3-1): 22. Даниел Казйер – 4. Ехидже Укаки, 42. Ивайло Видев, 79. Атанас Чернев ж.к., 18. Димитър Папазов – 30. Лъчезар Балтанов (к) ж.к., 20. Антонио Перера – 40. Кристиан Нвачукву, 28. Янис Карабельов, 14. Фаустас Степонавичус – 9. Мартин Секулич ⚽

Резерви: 32. Матвей Игонен (вр), 3. Джон Емануел, 10. Ивелин Попов, 17. Николай Минков, 29. Нехемие Кинтунту, 31. Уме Емануел, 38. Константинос Балоянис ж.к., 43. Мирослав Георгиев, 46. Емил Найденов

Старши треньор: Рафаел Ферейра

FT .

3 : 1

  • 5’ Тони Тасев
  • 22’ Венцислав Керчев
  • 78’ Владимир Николов
  • 30’ Martin Sekulic
  • КРАЙ НА МАЧА! Победа за Славия над Ботев Пловдив с 3:1!

    90+4'
  • Последна смяна за Славия – авторът на третото попадение Владимир Николов бе заменен от Мартин Сораков.

    90+2'
  • Три минути добавено време на срещата.

    90+1'
  • Втората смяна – Нехемие Кинтунту влезе на мястото на Янис Карабельов.

    83'
  • Нови две смени за Ботев Пд – Джон Емануел смени Атанас Чернев.

    83'
  • НОВА ГРЕДА ЗА БОТЕВ! Ехидже Укаку проби отдясно и центрира, като топката се отклони в крака на Венцислав Керчев, който опита да го блокира, а кълбото срещна левия страничен стълб на Вуцов.

    83'
  • ГООООЛ ЗА СЛАВИЯ! Владимир Николов се разписа! Само две минути слез гредата за „канарчетата“, Славия до голяма степен реши всичко с трето попадение. „Белите“ разиграха отлично по десния фланг, като Емил Стоев комбинира с Владимир Николов, който влезе на рейд в наказателното поле между трима играчи на Ботев, а след това нападателят стреля елегантно към долния десен ъгъл и преодоля Кайзер за 3:1.

    78'
  • Официално предупреждение и за Атанас Чернев от Ботев Пд.

    77'
  • ГРЕДА ЗА БОТЕВ ПЛОВДИВ! Появилият се от пейката Константинос Балоянис нанесе мощен удар към вратата на Славия от сериозна дистанция, но за негово съжаление топката се отби от дясната греда на Светльо Вуцов.

    76'
  • Жълт картон получи и Ерол Дост за задържане срещу Кристиан Нвачукву.

    69'
  • ШАНС ЗА СЛАВИЯ! Галин Иванов, който влезе преди секунди и взе капитанската лента, веднага отиде да изпълни пряк свободен удар. Още с първото си докосване до топката ветеранът бе близо до това да отбележи гол, след като отправи силен и точен удар от дистанция, но вратарят Кайзер се намеси и изби в корнер.

    68'
  • Третата промяна пък бе свързана с напускането на Тони Тасев, а на негово място влезе Галин Иванов, който взе и капитанската лента.

    68'
  • Втората промяна – Денислав Александров бе заменен от Емил Стоев.

    68'
  • Тройна смяна за Славия – Емил Мартинов замени капитана Иван Минчев.

    67'
  • Жълт картон за появилия се от пейката за Ботев Пд – Константинос Балоянис.

    66'
  • Жълт картон и за Денислав Александров от Славия, който задържа Кристиан Нвачукву.

    61'
  • ОТМЕНИХА ГОЛ ЗА СЛАВИЯ! Иван Минчев центрира от свободен удар в наказателното поле на Ботев, където бившият играч на „канарчетата“ Виктор Генев се измъкна от опеката на Антонио Перера и Ивайло Видев, за да засече с глава и да прати топката за трети път във вратата на Кайзер. Веднага, обаче, попадението беше отменено заради тънка засада на опитния бранител. Системата ВАР потвърди това решение.

    56'
  • Втората смяна бе свързана с пускането в игра на Константинос Балоянис, който замени капитана Лъчезар Балтанов.

    55'
  • Двойна промяна за Ботев Пловдив - Фаустас Степонавичус бе заменен от Уме Емануел.

    55'
  • Първи жълт картон и за играч на Славия – той бе за Тони Тасев.

    50'
  • ШАНС ЗА СЛАВИЯ! Владимир Николов направи добър рейд отдясно, влезе в наказателното поле между трима играчи на Ботев и шутира силно в близкия ъгъл, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

    49'
  • Начало на втората част!

    46'
  • Край на първото полувреме!

    45+3'
  • Две минути добавено време на първата част.

    45+1'
  • Смяна предприе треньорът на Славия Златомир Загорчич след червения картон – Ерол Дост влезе на мястото на Кристиан Стоянов.

    43'
  • ЧЕРВЕН КАРТОН ЗА ГЕОРГИ ТЪРТОВ ОТ СЛАВИЯ! Пет минути преди почивката десният бек влезе остро в краката на Кристиан Нвачукву, като първоначално съдията не отсъди нарушение, но колегите му от ВАР му подсказаха да отиде да разгледа ситуацията на монитора край тъчлинията. На него пък не му трябваше много време и в крайна сметка реши да покаже на Търтов директен червен картон, с което „белите“ останаха с човек по-малко.

    40'
  • Първо официално предупреждение в двубоя – получи го капитанът на Ботев Пловдив Лъчезар Балтанов.

    35'
  • ГОООЛ ЗА БОТЕВ ПЛОВДИВ! Мартин Секулич върна едно попадение! В 28-ата минута Мартин Секулич получи пред наказателното поле на Славия, задържа добре топката и след това изведе отляно в пеналтерията Кристиан Нвачукву, който пък беше съборен от Георги Търтов. Това беше достатъчно за съдията Георги Димитров да посочи бялата точка. Зад топката застана Секулич, който прати вратаря Светослав Вуцов в обратния ъгъл, но пък ударът му се отби от дясната греда. Рикоширалата топка се удари в Мартин Георгиев, който нямаше как да реагира, а там Секулич дебнеше и нанесе удар под гредата, който този път бе точен за 2:1.

    30'
  • ГООООЛ ЗА СЛАВИЯ! Венцисалв Керчев удвои аванса на „белите“! Тони Тасев разигра късо за Иван Минчев след корнер, а капитанът на „белите“ центрира отлично с левия крак отляво на наказателното поле към далечната греда, където защитата на Ботев Пд тотално изпусна Венцислав Керчев, който с глава матира Кайзер за втори път – 2:0.

    22'
  • ШАНС ЗА „БЕЛИТЕ“! Вратарят на гостите Даниел Кайзер сбърка, като изрита по доста нескопосан начин топката и я прати право в Иван Минчев. Последва хубав изстрел на капитана на Славия от около 20 метра, но този път полякът спаси. След това, обаче, отново Минчев достигна пръв до топката, изпреварвайки Димитър Папазов и шутира от малък ъгъл, а Кайзер отново сенамеси, избивайки в корнер.

    7'
  • ГООООЛ ЗА СЛАВИЯ! Тони Тасев откри резултата! Денислав Александров отне топката на центъра и тръгна на пробив отдясно в половината на Ботев, след което сви кълбото за капитана Иван Минчев пред наказателното поле. Той пък с едно докосване намери Тони Тасев отляво в пеналтерията, а голмайсторът на „белите“ не се забави и с добър изстрел с левия крак не остави шансове на Даниел Кайзер в левия му ъгъл за 1:0.

    5'
  • Начало на сблъсъка в София!

  • Добре дошли на Aleksandar Shalamanov, двубоят ще започне след около 5 минути.

    1'
  • Стадион: Александър Шаламанов
    Рефер: Георги Давидов
    Излъчва: Diema Sport