Българският шампион Лудогорец надигра гостуващия на "Хювефарма Арена" тим на Ботев Враца с резултат 3:1 в мач от деветия кръг на efbet Лига. Бернард Текпетей откри резултата в деветата, но Матеус Касини изравни в 17-ата минута. Пиерос Сотириу обаче се превърна в герой за "орлите" с двете си попадения в 35-ата и 38-ата минута, които се оказаха достатъчни за крайния успех. 

Антон Узунов
23 снимки

"Орлите" стигнаха до заслужения успех още през първата част, когато създадоха още куп редица положения, които обаче не бяха оползотворени. Домакините стартираха силно, но врачани успяа бързо да се върнат в мача. До края на полувремето обаче момчетата на Станислав Генчев диктуваха темпото и успяха да стигнат до нови две попадения, които решиха и двубоя. 

През втората част Лудогорец спести сили и не допусна изненада. Единствената лоша новина за тима бе новата контузия на нападателя Ихинио Марин, който се наложи да напусне принудително игра десетина минути преди края на срещата.

След тази победа тимът вече мисли за домакинството на Цървена звезда в Лига Европа, а след това идва и гостуването на Левски. С този успех "орлите" излязоха начело в efbet Лига с актив от 18 точки колкото има и втория Ботев Пловдив. Шампионите обаче имат два мача по-малко. От своя страна, Ботев Враца, остава на девета позиция с актив от 9 точки. В следващия кръг врачани приемат Локомотив София.        

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Отзивите след двубоя:

Генчев: Рутинна победа, Ихинио ще липсва дълго​

Моралес: Знаем, че не сме от чергата на Лудогорец и ЦСКА​


Срещата стартира във въхрено темпо, след като и двата тима имаха по една чудесна възможност да открият резултата след по-малко от три минути игра. 

Още в първата минута се стигна до опасност пред вратата на домакините. След изпълнение на тъч отляво Юлиан Ненов напредна в половината на Лудогорец, влезе в наказателното поле и шутира в близкия ъгъл, но вратарят Кристиан Кахлина парира в ъглов удар.  

Секунди след това, пред другата врата, Елвис Ману проби в наказателното поле и след серия от финтове стреля към вратата, но Красимир Костов успя да спаси.

Лудогорец обаче успя да открие резултата в деветата минута. Сисиньо проби отдясно и комбинира с Бернард Текпетей, който пое топката и, макар че се подхлъзна, нанесе силен и точен удар пред наказателното поле, който влетя в долния десен ъгъл на Костов – 1:0.  

"Орлите" продължиха с атаките и в 13-ата минута бяха близо до второ попадение. Пиерос Сотириу засече с глава центриране отляво на Текпетей, но ударът на кипъреца се оказа неточен.

Врачани обаче отговориха бързо след това. В 17-ата минута Мартин Николов прати една топка към наказателното поле от левия фланг, но тя се удари в гърба на Оливие Вердон, който не успя да реагира и се подхлъзна. Това даде шанс на Касини, който без забавяне нанесе удар в пеналтерията и не остави шансове на Кахлина за 1:1.   

Лудогорец можеше отново да поведе в резултата в 26-ата минута. Шакил Пинас центрира отляво в наказателното поле, където Сотириу отигра топката от трудна ситуация на първа греда, но Костов се намеси и изчисти в корнер.

Три минути след това шампионите отново създадоха чиста ситуация пред вратата на своите гости. Пинас центрира от свободен удар в наказателното поле, където Костов излезе неразчетено и Игор Пластун нанесе удар с глава, но в аут.

"Зелените" отново взеха авнас в резултата в 35-ата минута. Жосуе Са и Сисиньо направиха отлично двойно подаване, а португалецът стигна до топката на аутлинията и комбинира със своя сънародник Клод Гонсалвеш. Халфът опита да намери свой съотборник, Стефан Гаврилов протегна крак, но топката попадна на пътя на Сотириу, който не сбърка за 2:1.  

Три минути по-късно Лудогорец вкара и трети гол. Гонсалвеш комбинира с Текпетей, който с едно докосване се освободи от съперник и последва елегантен извеждащ пас за Сотириу. Кипърецът влезе в наказателното поле и с хубав техничен удар покрай Костов намери далечния ъгъл за 3:1.

В първите петнадесет минути на втората част темпото на игра спадна и логично ситуации пред двете врати липсваха.

Първата опасна ситуация за второто полувреме дойде в 64-ата минута. След разбъркване в наказателното поле на гостите топката се озова Пинас отляво, който отигра нещо средно между удар и остро подаване за Ихинио Марин, но кълбото профуча покрай лявата греда на Костов в аут.

В 71-ата минута Виктор Василев шутира от дистанция, но на безопасно разстояние от лявата греда на Кахина.

Десетина минути преди края на двубоя Ихинио Марин получи травма и трябваше да напусне принудително терена, което остави тима на домакините с 10 души, след като те вече бяха направили и петте си позволени смени.

Това обаче не попречи на Лудогорец, който задържа преднината си и се поздрави успеха, който го изведе и на върха във временното класиране. 


FT | ЛУДОГОРЕЦ – БОТЕВ ВРАЦА  3:1

1:0 Бернард Текпетей 9'

1:1 Матеус Касини 18'

2:1 Пиерос Сотириу 35'

3:1 Пиерос Сотириу 38'

Жълти картони: Йордан Желев (Ботев Враца) 42'; Шакил Пинас (Лудогорец) 67', Оливие Вердон (Лудогорец) 74; Сержиньо (Ботев Враца) 83'

Стартови състави на двата отбора:

ЛУДОГОРЕЦ (3-4-3): 71. Кристиан Кахлина - 30. Игор Пластун (к), 24. Оливие Вердон, 32. Жосуе Са - 4. Сисиньо, 25. Стефан Баджи, 8. Клод Гонсалвеш, 6. Шакил Пинас - 37. Бернард Текпетей, 19. Пиерос Сотириу, 10. Елвис Ману  

Старши треньор: Станислав Генчев

БОТЕВ ВРАЦА (4-2-3-1): 76. Красимир Костов (к) - 23. Стефан Гаврилов, 18. Илия Миланов, 30. Гонсало Виейра, 22. Мартин Николов - 5. Йоан Бауренски, 21. Сержиньо - 16. Матеус Касини, 28. Красимир Тодоров, 19. Юлиан Ненов - 14. Йордан Желев 

Старши треньор: Даниел Моралес


Главен съдия: Георги Георгиев, град Варна

Стадион: „Хювефарма Арена“, град Разград