България тръгна успешно в европейските квалификации по баскетбол за първенството през 2015-а година и категорично заяви амбициите си в надпреварата. Баскетболистите ни се справиха с Румъния и Исландия в група А и сега им предстои да се срещнат с тези съперници още веднъж. И двете победи, в Румъния и във Варна бяха доста убедителни. Достатъчно, че да донесат допълнителна доза увереност в националния ни тим.

На фона на показаното в първите два мача, баскетболистите ни превъзхождат противниците си в тази компания, но също така е видно, че България не е отбор, който може да си позволи подценяване. Това може и да сте го чували, но неясно защо от време на време го забравяме.

Националите пропускат следващия кръг от евроквалификациите на 7-и август, когато един срещу друг излизат Румъния и Исландия. После тимът ни ще посрещне румънците, а последният двубой в групата е гостуване в Исландия. До момента всичко върви по план за представителния ни състав по баскетбол, но едва ли някой може да си позволи да мисли, че работата е опечена.

В група С, която ни интересува на следващия етап, Швейцария и Австрия си делят лидерската позиция с по 2 победи. Швейцарците записаха 78:37 точки срещу Дания и 75:57 като гост на Люксембург. Австрийците пък направиха 111:77 точки с Люксембург и 80:72 точки при гостуването си в Дания. Първият мач между двата отбора е в сряда /7-и август/ и може би ще покаже накъде клонят везните в тази група, въпреки че по-късно ще има и реванш.

Точно победителят от група С ще е съперник на първият в „българската” група А. Но нека го докараме до там пък ще му мислим.