Благотворителен баскетболен мач в подкрепа на паметник на културата

Публикувана в 13:40 на 19 април 2017 519 0

Националната аматьорска лига по баскетбол организира благотворителен мач в подкрепа на паметник на културата.

Ето информация от самите тях:

Става дума за Разбоишкия манастир „Въведение на Св. Богородица“. Манастирът се намира на около 1-2 километра от село Разбоище, в дефилето на река Нишава, на 9 километра югозападно от Годеч и на 79 километра северозападно от София. Разположен е на рида Тупаница.

Разбоишки манастирМожем да кажем, че тук е кипи религиозен живот още през XII-VIV век. Също така по време на исихазма (религиозно течение VII-XIV век) в скалните ниши живеят монаси отшелници. Манастирът многократно е опожаряван и ограбван, а монасите – избивани. В пещерите е правен барут, като оттук е произведено най-много за Априлското въстание. Тук се замонашва Йоан Тотю, който е племенник на Филип Тотю. Твърди се, че винаги под манашеските си дрехи носел два пищова и винаги, когато имало заплаха, той се втурвал да брани манастира и района. Това правел до смъртта си. Вярва се, че е погребан под едно от стъпалата към скалния параклис, каквото било и желанието му. Убежище тук намира и Матей Преображенски-Миткалото, и дори самият Левски. През вековете манастирът е мъжки. Като до 2007 година има и 3 монахини, по времето на които манастирът е в разцвета си. След смъртта на последната има свещеници, но никой не се задържа. В момента няма духовно лице, а местен жител отваря манастира за посетители през уикенда. Всичко се руши, наскоро доброволци обединяват усилия за спасяването на една от сградите, която е била килийно училище, в което монасите от района обучавали децата. Манастирът има нужда от мрежа за скалния параклис, която да огради скалите над него, за да предпазва покрива. Също така от вар, пясък и различни строителни материали, за да се „закърпи“ положението отвън.

Разбоишки манастирКакто сме доказвали многократно, от НАЛБ сме не просто съпричастни към каквито и да е благородни каузи, а се стремим всячески да допринасяме за оптималното им реализиране. Същото ще направим и сега.

На 22 Април 2017 година от 15:00 часа в зала Овергаз Арена ще се проведе демонстративен мач. Участие в него ще могат да вземат представители на всички 40 отбора, които се състезават в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. Допълнително ще бъдат обявени и техните имена, но със сигурност в случая това няма да бъде водещо.

Водещо ще бъде желанието на обществото около НАЛБ да помогне за поредната благородна кауза. В залата и пред нея ще бъдат поставени урни, чрез които ще могат да се съберат средства за манастира. Няма да има входна такса, а ще дадем възможност всеки да отдели според възможностите и желанието си.

Допълнително ще бъдат коментирани и множество странични дейности около благотворителния мач.

ТУК можете да откриете събитието във Фейсбук относно начинанието.

Коментирай

баскетбол
Трябва да си регистриран, за да коментираш

КОМЕНТИРАЙ

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 

Въпроси и отговори

 • kiril.a.d kiril.a.d
  Г-н Пашкуров,
  На фона на един куп подобни въпроси, зададени към вас, да попитам и аз:
  - Смятате ли, че и един футболист, от отбора на "Левски", заедно с треньора, става за "Левски"? ;) :)
  А се бях настроил да гледам мач тази вечер...и пак гледах пребиване, като Кубрат, срещу Джонсън...Добре че край футболния терен няма въжета, а то, цял мач там щяха да се подпират играчите на "Левски"...
  Николай Пашкуров Николай Пашкуров
  Здравей, Кирил. С оглед показанато на терена тази вечер, явно има много малко хора, които заслужават да играят за Левски, Боримиров си го каза след мача,че е видял кой не става за Левски. Но, всеки един в "синьо" е паказвал и качества, днес не им се получи просто.
 • roofix1914 roofix1914
  Здравейте! Какво ви е мнението за футболиста на лудогорец Върджил Мисиджан . След като си тръгва от тях според вас има ли шанс да остане да играе в нашето първенство , но с друг отбор ?
  Здравейте, Мисиджан е класен футболист, който има място в българското първенство. Винаги има шанс за всичко.
Виж всички