Първият президент на България Желю Желев е починал, съобщи "Фокус". Той беше държавен глава на България в периода между 1 август 1990 и 22 януари 1997 година.

Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. в село Веселиново, област Шумен. Завършва средно образование във 2-ра мъжка гимназия в Шумен, след това „Философия“ в Софийския университет „Климент Охридски“ през 1958 г.

Постъпва на работа като щатен секретар на Общинския комитет на ДКМС в родното си село, където през 1960 г. е приет за член на БКП.

В периода 1961–1964 г., след издържан конкурс, е редовен аспирант във философския факултет към катедра „Диалектически и исторически материализъм“ на СУ „Климент Охридски“. Защитава дисертации за научните степени кандидат на науките (1974) и доктор на науките (1988).

През 1975 г. започва работа в Института по култура. От 1977 до 1982 г. е завеждащ секцията „Култура и личност“ в същия институт. Като философ работи в областта на онтологията.

През януари 1997 г. основава фондация „Д-р Желю Желев“. Тя събира и публикува документалното наследство от най-новата политическа история на България.

Преди малко повече от година в интервю в ефира на Нова първият президент на България заяви: „Никога не съм се стремял към властта с оглед правене на кариера и облагодетелстване.Изкушения е имало, но не съм се подавал. Знам, че всяко нещо с престъпен характер, рано или късно, излиза наяве. Нямам влечение към такива неща, въпреки че режимът (комунистическият, бел.ред.) предлагаше много апетитни предложения”. Цялото му интервю за предаването  „Дикoff” гледайте:  ТУК

Интервюто на Желю Желев за Нова телевизия след срещата му с Росен Плевнелиев през 2012 година гледайте: ТУК