Световна купа по спортна гимнастика и акробатика стратира утре в ДКС във Варна. Спортното съоръжение, макар и не в абсолютно завършен вид, е готово да приеме този форум.

В последните три дни след упорит труд и безсънни нощи залата е приведена във вид, в който може да осигури провеждането на световната купа.

Официална пресконференция бе дадена днес в зала „Конгресна”, на която присъстваха   директорът на спортното съоръжение Минко Христов, президентът на родната ни федерация по спортна гимнастика Краси Дунев, ген. секретар на Българската федерация по акробатика Николина Христова и председателят на организдационния комитет Йордан Йовчев. 

Краси Дунев потвърди, че нашият състезател Христос Маринов няма да участва, заради разкъсване на бицепса, тъй като не е успял да се възстанови. Очакванията ни в спортната гимнастика са за финали на земя на  Александър Батинков и Димитър Димитров, както и финал на прескок на Мартин Ангело . При мъжете ще ни представят още Илия Туджаров и Димитър Бърдарски. Около 36 състезатели ще представят страната ни в спортната гимнастика.

В акробатиката представителите са от 8 клуба. Очакванията са ни за финал на смесена двойка в лицето на Елена Великова и Алекс Жеков от Русе.

"Всички се убедихте, че чудото стана. ДКС след всички проблеми през месеците е домакин на тази световна проява. Положихме неимоверни усилия това да се случи. Цената, която плащаме е много висока, но си струва. Спокойни сме, тъй като зала „Конгресна” и тренировъчните зали са напълно готови да посрещнат спортистите. Поставени са необходимите седалки, имаме перфектни обслужващи санитарни помещения. Благодаря на всички за положените усилия. Запазихме самообладание и устрем за работа и почти предсрочно се справихме със задачата да подготвим този голям комплекс с 5 зали. Благодаря на двете федерации, че ни повярваха и бяха съпричастни. В последните дни дори и самите те се включиха в работата”, коментира Минко Христов.

 „Благодаря на екипа на господин Христов и на хората, която са съпричастни към тази проява, както и на фирмата изпълнител на строежа. Повярвайте, усилията бяха неимоверни за изключително кратък срок. Обединихме много сили, за да се случи събитието. Адреналинът и емоциите ескалират. Утре  36 държави, 1000 човека от делегациите, много известни спортисти ще бъдат тук. Вече на 99 процента сме готови”, сподели Йордан Йовчев.

 „Благодаря на екипа на ДКС, на фирмата строител. Преди 3 дни, когато дойдох бях буквално стресирана от това, което видях. Ситуацията бе стресова. Около 500 работника се трудиха. Вече имаме доста акредитирани състезатели, вчера се проведоха първите тренировки. Всичко върви по план и е наред", добави Николина Христова.

"Хиляди благодарности. Преди 3 дни наистина се изплаших сериозно, но за тези 3 дни колко неща се свършиха, това е уникално. Вече състезателите започнаха да пристигат. Днес и утре са най-натоварените дни по пристигането. Утре предстоят тренировки, откриване на състезанието. Пожелавам успех на наите състезатели. Правим тази купа най-вече за тях, за да могат много състезатели да вземат участие. Дано се подзрадивм с успехи. Имаме цел - два финала в гимнастиката”, сподели Красимир Дунев.