Притеснение относно етапа, на който се намира ремонтът на зала „Конгресна” във Варна, изрази спортният министър Красен Кралев, който инспектира на място работата на фирмата-изпълнител.

„Леко ми е притеснено, защото очаквах да сме на по-напреднала фаза. Състезанието започва след броени дни, но се надявам строителите да се справят със ситуацията. Форумът, на който ще посрещнем спортисти от много държави е изключително важен и категорично не можем да допуснем провал”, коментира Кралев.

Изпълнителният директор на залата Минко Христов обясни, че 95 процента от тавана вече е готов. Посочи още, че в момента пътуват тировете със седалките. За първия етап на ремонта, който трябва да е готов за Световната купа по спортна гимнастика и акробатика в началото на май, ще бъдат монтирани 1500 седалки и ще бъдат осигурени седящи места на въртящата сцена. Останалата част от местата ще бъдат подготвени през втория етап на ремонта, който започва на 11-и май, веднага след Световната купа и ще продължи до 20 юни.

„Готови сме с озвучителната система. Електронните табла ще бъдат монтирани в понеделник”, каза директорът на зала „Конгресна”.

Поради забавянето на ремонта на съоръжението във Варна първите срещи на мъжкия ни национален отбор по волейбол в Световната лига срещу Канада ще се играят в „Арена Ботевград”.

По-рано днес министърът на спорта инспектира и „Спортпалас” и разговаря с мениджмънта на базата. Той изрази задоволство, че финансовите приходи са нараснали с над 10 процента в сравнение със същия период на миналата година.

„В „Спортпалас” има добра заетост и в момента. Заварих Спортен клуб по волейбол „Тунджа”, девойки старша възраст и от треньора им Илия Живков разбрах, че са много доволни от условията. Тук са още дублиращият отбор на Локо (Пловдив), както и аниматори на „Некерман”, които провеждат специализиран курс, а сезонът тепърва предстои. Ще се предложат и гъвкави схеми за привличане на още спортисти и летуващи от чужбина”, заяви Кралев.

В същото време министърът заяви, че е силно обезпокоен от здравословното състояние на настоящия директор на комплекса Мирослав Коларов.

„На практика той от шест месеца е в болнични и почти няма нито един работен ден, откакто дойде нашето правителство”, допълни спортния шеф. Мирослав Коларов бе назначен на поста по време на кабинета на Пламен Орешарски.

Министърът коментира и още една тема – свързана със строителството на спортни зали.

„Готови сме да стартираме нова игра на спортния тотализатор, която да поощрява строителството на спортна инфраструктура в страната”, разкри Красен Кралев във Варна.

„Колкото повече са постъпленията от даден район, толкова повече средства ще се отделят за него. Ако в даден град имат нужда от стадион, игрище, плувен басейн и т.н. от една страна жителите му, играейки със скреч картата ще допринасят това да се случи по-бързо, а от друга ще печелят и в личен план, тъй като наградният фонд ще е доста привлекателен. Ако жителите на даден район играят повече, по-големи средства ще се отделят за техния град. Всичките пари, които пристигат в министерството ще бъдат отделяни за спортната инфраструктура на съответния град. Всички средства, които досега отиваха в министерството, ще бъдат инвестирани в регионите” - допълни Кралев.