Председателят на Организационния комитет на съвместната Световна купа по спортна гимнастика и по акробатика Йордан Йовчев вече е далеч по-оптимистично настроен относно провеждането на историческото състезание.

Надпреварата бе пред угрозата да не се проведе заради продължаващия ремонт на зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна. Довършителни дейности ще продължат до последния момент преди турнирите.

От 7 до 9 май морската ни столица ще е домакин на първата в историята на гимнастическите спортове съвместна Световна купа. Участие в състезанията ще вземат около 1000 спортисти, треньори и членове на отборите от 37 държави.

Едновременно със Световната купа ще се проведат и съпътстващи международни турнири по спортна гимнастика и акробатика за юноши и девойки.

"Напрежението ескалирам, но сме положително настроени за провеждането на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика. Имаме абсолютното уверение, че залата ще е готова. Предстои почистване, всичко е проверено. Все още пътуват седалките, което смятам, че не е толкова притеснително. Остава една седмица, но сме положително настроени", сподели основният организатор Йордан Йовчев.

Управителите на Двореца на културата и спорта във Варна са били категорични, че седящите места ще бъдат готови на 6 май. Около 3900 седалки ще бъдат монтирани непосредствено преди старта на надпреварата.

„Съпътстващият турнир също е много важен, защото младите състезатели ще тренират заедно с едни от най-големите звезди, ще обменят мнения. Надяваме се, освен добри домакини, да направим и поне два финала на Световната купа по гимнастика“, коментира Йордан Йовчев.

В същото време президентът на Българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев обяви, че националният ни тим е здрав, с изключение на Христос Маринов, който е получил наскоро разтежение на бицепса. В същото време възстановяването на Александър Батинков върви много добре. Освен тези двама гимнастици, участие в Световната купа при мъжете ще вземат още Мартин Ангелов, Илия Туджаров, Димитър Димитров, Димитър Бърдарски и Денислав Дамянов.

Красимир Дунев увери, че при жените няма здравословни проблеми. Състезателките, които ще ни представят са: Ралица Милева, Албена Златкова, Валентина Рашкова, Симона Якетова, Моника Романова, Илияна Гевезова и Никол Дунева.

Генералният секретар на Българската федерация по спортна акробатика Николина Христова предрече много оспорвано състезание за българските представители в този спорт на Световната купа.