За първи път в историята си Международната федерация по гимнастика дава зелена светлина за провеждането на комбинирана Световна купа за 2 дисциплини – Спортна гимнастика и Акробатика!
Това е нова линия за развитие на гимнастическите състезания в световен мащаб и предстои да видим нейните позитиви в бъдеще. Първото домакинство е за България. В Двореца на културата и спорта в град Варна, гимнастици и акробати от 41 държави от цял свят едновременно ще се състезават в 15 дисциплини. Безспорно това ще е изключително атрактивно състезание! 
Какво е новото? 
Зададохме въпросите си на легендарния български гимнастик Йордан Йовчев – Председател на Организационния комитет на Световна купа Варна 2015 и на Николина Христова – генерален секретар на Българска федерация по акробатика и „мениджър събитие“ на Организационния комитет на Световната купа:

- Кой предложи да се организира комбинирана световна купа?

  Й.Й. – Получихме отлични отзиви и поздравления за домакинството ни на Европейското първенство по спортна гимнастика през 2014 година. С организацията на състезание от толкова висок ранг показахме на целия свят, че можем да се справим и с най-големите предизвикателства. Както във федерацията по спортна гимнастика, така и в тази по акробатика, имахме желание да организираме и състезание, което да бъде общ кръг от Световната купа. Решихме, че е добра идея да обединим усилия и за пръв път в историята на гимнастиката да проведем съвместна надпревара. България е на 2-ро място в света в класацията на Международна федерация по гимнастика (ФИГ) за най-добър домакин и организатор на гимнастически състезания. Този факт ни дава увереност, че заедно отново ще се представим на най-високо ниво и ще оправдаем гласуваното ни доверие.  

Н.Х. - Българска федерация по акробатика има в актива си 2 домакинства на световни първенства – през 1978 г. и през 1984 г. В София. През месец май 2013 година в столичната зала „Арена Армеец“ организирахме кръг от Световната купа по акробатика и получихме висока оценка от ФИГ. С федерацията по спортна гимнастика работим в отличен синхрон и даже имаме общ екип за организиране на състезания от висок ранг. Логично беше да стигнем до идеята за комбинирана Световна купа и сме щастливи, че нашето предложение за обединено състезание беше прието и оценено от Международната федерация. 

- Вашето мнение за позитивите на новата форма.  

 Й.Й. – Самият факт, че подобно събитие се организира за пръв път е страхотна реклама за нашата държава по целия свят. България реално задава нови тенденции и разчупва установеното статукво. Надяваме се да бъде достатъчно атрактивно и за зрителите, и за участниците. Целта е да популяризираме спортовете и да накараме повече деца да започнат да се занимават със спорт, независимо дали ще е гимнастика, акробатика или нещо друго.
Важно е да отбележим, че освен Световната купа, по същото време ще проведем и Международен турнир за подрастващи. При юношите ще имаме три възрастови групи, а при девойките – две. В състезанието ще се включат всички наши младежки формации. Това е страхотна възможност за тях да се докоснат до едни от най-големите личности в тези спортове, да тренират в една зала с тях и да попият от техния опит и професионализъм.  

Н.Х. - Всяко отваряне на границите между спортовете е благоприятно за обединяване на спортистите и привличане на нови фенове. Тази форма предстои да се наложи и развие в световен мащаб. Тя със сигурност има голям потенциал да покаже най-привлекателната страна на гимнастическите дисциплини и да даде нов облик на състезанията. Споделям позицията на Йордан Йовчев, че така още по-добре ще популяризираме спортовете си и ще накараме повече деца да спортуват.

Гимнастика

източник: VarnaWorldCup

- Какво ще донесе на двете федерации това обединяване в общо състезание?

  Й.Й. – Успешното провеждане на състезанието ще затвърди доброто ни име в световен мащаб на държава, която може да се справи с организацията на мероприятие от най-висок ранг. Водещо е и желанието ни да дадем възможност на нашите състезатели да се докоснат до елита на тези спортове; да предоставим възможност на зрителите да видят най-добрите в гимнастиката и акробатиката на родна земя; да запалим децата към активна спортна дейност. Искаме да проведем турнир, с който и градът-домакин Варна, и цяла България да се гордее. Морската ни столица е с традиции в провеждането на престижни състезания в гимнастическите спортове.

-Вашите очаквания за интереса на публиката към Световната купа във Варна?

  Й.Й. – Надаваме се, че зрителите отново ще напълнят Двореца на културата и спорта, както е било в миналото. Варненската публика е изключително компетентна. След близо 40-годишна пауза, тя заслужава отново да наблюдава на живо елита в гимнастическите спортове. За последно през 1974-а година тук се проведе Световно първенство. Сега,  по време на състезанията за Световната купа и по време на съпътстващия Международен турнир за юноши и девойки, най-добрите млади гимнастици и акробати от целия свят ще демонстрират своите качества в няколко възрастови групи. Това е шанс за публиката да види някои от бъдещите олимпийски, световни и европейски шампиони. Ще бъдем доволни, ако видим в залата повече млади хора, които да се вдъхновят от красотата на нашите спортове.  

Н.Х. - Факт е, че във Варна всички спортни събития имат уникална атмосфера благодарение на хората, които идват да наблюдават състезанията. Варненци са отдадени на спорта и ние сме щастливи, че Дворецът на културата и спорта отваря вратите си за първата обединена Световна купа по спортна гимнастика и акробатика. 

Гимнастика

източник: VarnaWorldCup