Степента на сигурност на всичките 12 стадиона, на които се играят мачове от Световното първенство по футбол в Бразилия, ще бъде повишена обяви ФИФА след среща с организационния комитет и органите на реда. 

На срещата присъстваха представители на министерството на правосъдието на Бразилия, на министерството на отбраната, на спортното ведомство, на ФИФА, както и на организационния комитет и общините. Всички страни на срещата са се съгласили с извода, че трябва да бъдат завишени мерките, а също така са се ангажирали за по-детайлни анализи.

Частни охранителни фирми, както и повече полицейски служители, ще бъдат ангажирани за опазването на реда. Така например полицията на Рио де Жанейро обеща допълнителни 600 полицаи на следващия мач на стадион Маракана, който е между Русия и Белгия.

Причина за срещата и засилването на мерките за сигурност е инцидентът с около 300 чилийски запалянковци, които са се опитали да влязат на мача с Испания във вторник без билети през пресцентъра на стадиона. 87 от тях са арестувани.

30 аржентински запалянковци пък са задържани на стадиона преди мача с Босна и Херцеговина, след като са били заловени да прескачат оградата.

"Ще бъде засилено присъствието в периметъра на стадионите, както на полицията, така и на гардовете и стюардите. Точките за достъп откъм гари, автобусни спирки и спирки на метрото, също ще бъдат обект на наблюдение. Ако се налага, ще бъдат проверявани съмнителни чанти. Вътре на самите стадиони ситуацията трябва да бъде под още по-сериозен контрол, се казва в общо становище след срещата.

Така например на мача Чили - Испания (2:0) са били ангажирани 1037 стюарди и 3000 държавни служители по сигурността, но явно не са били дислоцирани правилно. Така например ще бъде оценена и степента на риск на стадионите, за да се планира правилно къде има нужда от подкрепление.