Хамес Родригес определено е едно от големите открития на Световното първенство в Бразилия. 10-ката на колумбийския национален отбор вкара голове в първите четири мача от началото на Мондиала.

Някои малко известни факти от неговия живот:

Хамес се ражда в Какута на 12-и юли 1991 година. Той е кръстен на Джеймс Бонд, затова и до днес на много места името му се произнася Джеймс, но самият той настоява да го наричат Хамес.

На три години Хамес  е изоставен от своя баща Уилсън, който е бивш футболист на Кали и Толима.

Родригес е отгледан от своята майка Пилар Рубио и своя пастрок Хуан Карлос Рестрепо. Рестрепо записва Хамес във футболната академия Толименсе, откъдето започва кариерата на звездата на колумбийския национален отбор. Основен акционер в академия Толименсе е известният наркобарон Пабло Ескобар.

Неговият чичо Арлей Родригес казва за Хамес: „Никога не имал играчки като другите деца. Да, той имаше топки във всякакви размери и цветове.“

През 2011 година Хамес Родригес се жени за Даниела Оспина, която е сестра на вратаря на националния отбор на Колумбия - Давид Оспина. На 29 май миналата година се ражда дъщеря им Саломе.

Като малък Родригес не иска да прилича на големите колумбийски футболисти по това време – Карлос Валдерама, Фаустино Асприля и Ринкон. Неговият идол е анимационният герой Оливър Атом. Мечтата на Хамес Родригес е един ден да спечели Златната топка.

„Моята цел е да спечеля Златната топка. Това е причината да оставям сърцето си на терена във всеки един мач“, признава Родригес.

Професионалният дебют на Хамес Родригес е на 15 години за отбора на Енвихадо. Той отбелязва първия си гол в професионалния футбол на 16 години.

Родригес след това преминава в аржентинския Банфийлд, където отбелязва първото си попадение на 17 години и се превръща в най-младия чужденец вкарал гол в аржентинското първенство. Постижение, което и до този момент не е подобрено.