Името на легендарния германски вратар Тони Шумахер отново стана актуално около четвъртфиналния сблъсък на световното първенство между Германия и Франция.

Шумахер бе главно действащо лице в паметния полуфинал от Мондиала през 1982 година, когато Германия победи Франция след изпълнение на дузпи. Шумахер най-напред извърши брутален фаул срещу нападателя Патрик Батистон, който остави французина неподвижен на тревата, а след това стана герой за Бундестима при изпълнението на дузпи с две спасявания.

Двубоят между ФРГ и Франция е считан за един от най-зрелищните в историята на световните първенства, като в редовното време и продълженията срещата завършва 3:3, а при дузпите германците печелят и се класират за финал. По този повод агенция ДПА направи интервю с Тони Шумахер.

"Това е най вълнуващият, емоционален и спиращ дъха мач на всички времена. През годините хората никога не са ме питали за дузпите, а само за случката с Батистон. Това беше преди 32 години. Говорил съм с Батистон, извиних му се и това сложи точка на тази история", каза 60-годишният Шумахер.

Той похвали настоящия вратар на "бундестима" Мануел Нойер. "Вярвам на Мануел Нойер, че може да реши мача, ако се стигне до дузпи. Вратата винаги изглежда малка за изпълнителя, ако на нея е вратар като Нойер", каза Шумахер. /БТА