Звездата на Холандия Ариен Робен призова да не бъде превръщан в изкупителна жертва заради честността си. Той си призна за симулация за дузпа в мача с Мексико по време на първата част на мача. 

Впоследствие той беше фаулиран в последните секунди от Рафа Маркес и получи дузпа, с която "лалетата" обърнаха мача в своя полза. Веднага се появиха критици на поведението му, които призоваха да бъде наказан за четвъртфинала с Коста Рика заради симулацията му в предишния мач. 

"Аз съм честно момче и винаги съм бил такъв. Не искам да се превърна в изкупителна жертва на честността си, но ако трябва, ще стана. Винаги предпочитам да съм откровен и да казвам нещата такива, каквито са."

"Всеки има право на мнение и може да твърди, каквото пожелае по мой адрес. Само моля за уважение и призовавам да се сложи точка на тази история. Осъзнавам, че мога да бъда наказан за честността си, но това няма да ме накара да спра да бъда откровен."

"Сами видяхте, че при втория случай Рафа Маркес ме фаулира. И камерите ще ви го покажат. Просто при първата очаквах да ме спънат, но в последния момент защитникът отдръпна крака си и паднах, без да има съприкосновение. Затова се получи така, а не защото съм лъжец", сподели Робен.