Броят на пияните фенове около и вътре в стадионите по време на Световното първенство изуми ръководителите на ФИФА. Вторият човек в световния футбол Джером Валке дори се оплака, че режимът на продажба на алкохол е прекалено свободен на този форум. 

Местните власти забраниха продажбата на алкохол в близост до стадионите по време на мач още през 2003 г. Но тъй като известна марка бира е спонсор на ФИФА, тя нареди забраната да се вдигне за Мондиала. 

След дълги спорове и заплахи, най-вече от страна на Световната футболна централа, бяха направени промени в законодателството, които позволиха на привържениците да употребяват спиртни напитки в навечерието на сблъсъците. 

И това доведе до картини на мъртвопияни хора по трибуните, до сблъсъци пред входовете на стадионите, както и до редица други неприятни картини, от които сега Валке се възмущава. 

"Трябва да има контрол върху продажбата на алкохол преди мачовете. На много грозни картинки се нагледах и не трябва да поставяме под въпрос провеждането на мачовете. Наистина бях изненадан от броя на пияните хора по време на двубоите", сподели Валке.