Британецът Рей Уилън, изпълнителен директор на компанията Match Hospitality, която е партньор на ФИФА по реализацията на билети, се предаде на правосъдието, след като се укриваше 4 дни, съобщи прокуратурата на Рио.

Той е заподозрян за незаконна продажба на билети за Световното първенство по футбол. 64-годишният Уилън се е предал на съда в Рио де Жанейро, съобщи прокурорът Маркос Как. От миналия четвъртък той се считаше за беглец, след като бе разпоредено да бъде пъставен под предварителен арест и той избяга. Когато полицията пристигна в хотел "Копокабана Палас", в който бе настанен заедно с други членове на ФИФА, той бе изчезнал. Полицията счита, че той е продавал незаконно безплатните ВИП билети, предназначени за неправителствени организации, членове на семействата и партньорски компании.

Миналия понеделник Уилън бе задържан, но после пуснат срещу парична гаранция от 2 500 долара. В четвъртък обаче правосъдието разпореди 11 от 12-те заподозрени да бъдат поставени под арест. Те са обвинени в международна спекула с билети и Уилън бе сред тях. Полицията счита, че мрежата за трафик на билети действа от 2002 г. т. е. по време на последните четири световни купи. Той е продавал нелегално средно по 1000 билета на мач на базова цена от 1000 долара. Полицейската операция бе кръстена "Жул Риме" по името на френския президент на ФИФА, създал Световната купа по футбол./БГНЕС