Белгия е последният четвъртфиналист на Световното първенство! "Червените дяволи" стигнаха до този етап след страхотен мач срещу САЩ, спечелен с 2:1 след продължения. В редовното време мачът завърши 0:0. 

Но след последния съдийски сигнал за 90-те минути двата тима се развихриха. Кевин де Брюин и Ромелу Лукаку се разписаха в 93-та и 105-та минута, а Джулиън Грийн намали в 108-та. 

Този мач обаче можеше да бъде решен много преди това. Тим Хауърд обаче направи може би мача на живота си. Той отрази поне 20 удара към себе си и запази вратата си суха в много важни моменти, но дори и той капитулира на два пъти в продълженията, което позволи на белгийците да продължат напред. 

Белгийците започнаха мача на доста високи обороти. Дивок Ориги и Кевин де Брюин, които бяха и като цяло най-активните в тима преди почивката, направиха два опасни пробива, но Тим Хауърд се справи по великолепен начин и в двата случая. 

Постепенно американците изравниха играта и отговориха на свой ред с няколко пробива по фланга, но Тибо Куртоа не беше затруднен. Напечената обстановка на терена беше прекъсната за малко в 18-та минута, когато на терена нахлу фен, който се разхождаше около минута-две по него, преди да бъде изведен от стюардите. 

В средата на полувремето американците се окопитиха още повече и направиха две опасни атаки, при които обаче Джоф Камерън с глава не беше точен, а после ударът на Клинт Демпси беше спасен от Куртоа. 

Кевин де Брюин също можеше да открие преди почивката, но въпреки че се озова на изгодна позиция, стреля твърде слабо и не затрудни вратаря на американците. 

Общо взето, чистите положения през първата част липсваха и двата тима се бяха вкопчили в здрава битка, в която се стремяха да не правят фатални грешки. Така почивката дойде при нулево равенство. 

Веднага след нея белгийците имаха шанс да открият след хубав удар с глава на Дрийс Мертенс, но Тим Хауърд изби виртуозно с една ръка и по този начин запази статуквото от началото на двубоя. 

Прекрасен шанс да поведат белгийците изпуснаха в 55-та минута. Тогава Ян Вертонген проби страхотно по фланга и центрира успоредно на голлинията по земя във вратарското поле, но Кевин де Брюин и Дивок Ориги се разминаха на сантиметри с топката и не можаха да я вкарат в опразнената врата. 

Натискът на "червените дяволи" продължи и Дивок Ориги с глава нацели напречната греда на Тим Хауърд. Малко след това последваха два свирепи изстрела Азар и Вертонген, но Хауърд показа класа, а и те имаха неособено точен мерник. 

Като цяло през втората част белгийците диктуваха събитията, а вратарят им Тибо Куртоа се намесваше рядко. А в нападение пропускаха много често. Дивок Ориги пропиля поредното чисто положение за тима си след хубаво извеждане от страна на Кевин Мирласа, а към него се присъединиха още Еден Азар и Ян Вертонген. 

Може би най-чистата ситуация за "червените дяволи" до този момент пропиля Кевин Миралас, който беше изведен сам срещу съотборника си в Евертън Тим Хауърд, но американският страж спечели битката и изби с крак сигурен гол. 

Белгийците продължиха да налитат, а американците бяха неузнаваеми. В 80-та минута поредната им хубава атака беше завършена от Еден Азар, чийто опасен удар обаче за кой ли път беше отразен виртуозно от Хауърд. 

Стражът продължи да върши чудеса и след това положение. Той спаси удари на Даниел ван Буйтен, отново на Дивок Ориги и на кого ли още не, за да запази нулевото равенство през 90-те минути. 

В заключителните минути на редовното време натискът на белгийците стана убийствен, но хладнокръвните намеси на Хауърд отчаяха европейските звезди. Така нулевото равенство се запази до края на редовното време и последваха продълженията. 

В тях обаче явно белгийците нямаха намерение да се пазят и да чакат дузпите. Те се хвърлиха в атаки още в началото и влезлият като смяна след края на редовното време Ромелу Лукаку беше в основата на попадението им в 93-та минута. 

Тогава той нахлу в наказателното поле, намери перфектно Кевин де Брюин, който финтира двама защитници и с удара си най-после преодоля перфектния до момента Тим Хауърд за 1:0. 

Чак след това попадение момчетата на Марк Вилмотс сякаш се поуспокоиха и тръгнаха да действат на контри. И въпреки това имаха още шансове, които великолепният вратар на САЩ отрази. А това бяха шутове на Кевин Миралас и Ромелу Лукаку. 

Но и неговите изяви нямаше как да помогнат на тима му в последната минута на първото продължение. Тогава страхотна контра на Кевин де Брюин завърши с подаване към Лукаку, който с мощен шут не остави шансове на Хауърд за втори път. 

И тъкмо когато изглеждаше, че всичко е решено в полза на европейците, момчетата на Юрген Клинсман показаха прословутия си дух. В 108-та минута Майкъл Брадли пусна извеждащ пас зад гърба на белгийската защита и влезлият само минута по-рано Джулиън Грийн с първото си докосване до топката преодоля Тибо Куртоа и направи резултата 1:2. 

До края на мача американците се хвърлиха в луди атаки. При контрите ги спаси отново Хауърд, но напред имаха доста шансове. На другата врата и Тибо Куртоа показа класа, като изби сигурен гол на излезлия сам срещу него Клинт Демпси и се справи в още няколко опасни ситуации. 

Играчите на САЩ налитаха като оси до края, но така и не преодоляха още веднъж Куртоа и така Белгия се класира за първия си четвъртфинал от 1986 г. насам. А съперник там ще е Аржентина. 

 

Ето и съставите на двата отбора:

Белгия: Тибо Куртоа, Даниел ван Буйтен, Тоби Алдервейрелд, Ян Вертонген, Венсан Компани, Аксел Витсел, Маруан Фелаини, Дрийс Мертенс, Еден Азар, Кевин Де Брюин, Дивок Ориги;

САЩ: Тим Хауърд, Мат Беслър, Джоф Камерън, Омар Гонзалес, Фабиан Джонсън, Майкъл Брадли, ДаМаркъс Бийзли, Джърмейн Джоунс, Греъм Зуси, Клинт Демпси, Алехандро Бедоя.