Големите спортни форуми, като Световното първенство по футбол, имат свойството да обединяват хората по целия свят. Овчарите от Централна Азия, от Киргизстан, не правят изключение.

Те също се вълнуват от футбол, от най-атрактивните изпълнения и голмайсторите. Дори и на 500 километра от столицата Бишкек , заобиколени от планини и пасища, без електричество или телефони, трима овчари не пропускат нито един мач от шампионата на планетата в Бразилия.

Заради номадския начин на живот, ежедневието тече бано за тях. Напуснали своите родни места със стада от коне и овце, за да изкарват прехраната си по този начин, пресичайки необятните земи, те оцеляват, благодарение на своите умения и сателитната телевизия, с която разполагат. Овчарите използват малък генератор, който да захранва стария телевизор.

Навлизайки в полуфиналната фаза на Световното първенство, тримата се вълнуват все повече от случващото се на футболния терен. Бразилия или Германия, Холандия или Аржентина...

„Купихме си цялото оборудване и го качихме тук, защото обичаме футбола. Невъзможно е да се живее с добитъка, далеч от цивилизацията. Ние трябва да сме в крак със случващото се по света”, разкриват овчарите.

„В началото бях за Русия, но те се провалиха. Сега пожелавам успех на Германия. Божа работа е кой ще спечели”, разкрива другият.

Киргизстан се намира на 159-о място в ранкинга на ФИФА . Отборът бе елиминиран във втория кръг на азиатските квалификации за Мондиала.