Гръцкият селекционер Фернандо Сантош ще измени на защитната  философия, която традиционно е налагана в отбора и ще иска от  своите футболисти да атакуват в мача с Коста Рика. Четвъртата  среща от осминафиналите на Мондиал 2014 ще се играе тази нощ от 23.00 часа българско време на стадиона в Ресифе.

Сантош заяви, че отборът му вече се чувства като победител  на Световното първенство, след като се класира за първи път в  своята история във фазата на елиминациите. Резултатите на Гърция идват благодарение на солидно  организираната защита и острите контраатаки, при които точността е изненадваща. Това е традиция на гръцкия отбор от вече над 10  години, когато те постигнаха и най-големия си успех-  европейската титла от Португалия през 2004.

"Този път ще скъсаме с традициите. Ще атакуваме колкото  можем, защото Коста Рика е много организиран тим и трябва да ги  поставим под напрежение. Ние искаме да продължим напред, добри  сме колкото противника, а дори и малко повече."

"Нашата цел е да  направим нова една крачка на това Световно. Това е добра  възможност да направим история още веднъж", заяви португалският  специалист.

Очакванията са титулярният вратар Орестис Карнезис да  застане отново под рамката. "Той си тренира нормално в последните дни. Ако медицинският  щаб ни даде зелена светлина, ще започне като титуляр", обясни  треньорът. Карнезис се контузи по време на последния мач в  групата с Кот д'Ивоар заради болки в гърба в 24-ата минута.

Костариканците направиха впечатляващи мачове до момента,  като постигнаха победи над Италия и Уругвай, а накрая си  позволиха и равенство с Англия, за да излязат като победители от група D, наричана Групата на смъртта. 

"Те спечелиха Групата на смъртта, тяхното класиране разби  всички очаквания. Имаше три световни шампиона в една група, но  Коста Рика се изправи срещу всички тях. Малко ми напомнят Гърция от 2004."

"Защото никой не ги брои. И поради тяхното историческо  за момента представяне, ние също сме длъжни да се съобразим с  тях", каза още Сантос, който замени героя от 2004 Ото Рехагел.

Защитникът Василис Торосидис е един от хората, които правят  впечатление в отбора до момента. Двамата с Хосе Холебас са над  представата за бек. Самият Торосидис тъкмо е започвал кариерата  си през 2004-а година.

"Обичам онзи отбор от 2004-а година. Те са като водата под  моста, която винаги можеш да погледнеш, ако забравиш къде си.  Мисля, че можем да се доближим до статута на онези играчи", каза  още той.

Ако продължат на четвъртфиналите, гърците ще срещнат  победителя от мача Холандия- Мексико, но каквото и да стане, той призовава към спокойствие. "Няма напрежение при нас. Напрежението беше да излезем от  групата. Сега целта е да играем както срещу Кот д'Ивоар или дори по-добре", добави Торосидис./БТА