След изключителна драма и изпълнение на дузпи, Холандия успя да се пребори с Коста Рика и да се класира за полуфиналите на Световното първенство в Бразилия.

120 минути двата отбора не успяха да си отбележат гол като с основна „вина“ затова бяха страхотните изяви на Кейлор Навас на вратата на костариканците. При дузпите обаче героят бе друг – вратарят на „лалетата“ Тим Крул, който бе пуснат в игра от Луис ван Гаал в последната минута на продълженията със задачата единствено да пази при дузпите. Ходът на опитния специалист се оказа успешен, Крул спаси две дузпи и така класира своя отбор за полуфиналите, където техен съперник ще бъде Аржентина.

Коста Рика спечели именно на дузпи в предишния етап срещу Гърция, но този път нямаше такъв късмет и напусна надпреварата. Костариканците обаче имат всичко основания да бъдат горди с представянето си, тъй като така и не загубиха мач на Мондиала, а за 5 мача допуснаха едва 2 гола в своята врата.

Първото полувреме на мача премина под диктовката на холандците, които постоянно играеха в полето на своя съперник и създадоха доста положения. Вратарят Кейлор Навас обаче отново показа класата си и спаси всичко възможно.

В 22-ата минута отлична комбинация в оранжево мина през Дирк Каут и Мемфис Депай, за да стигне до Робин Ван Перси, който бе оставен отляво в наказателното поле и стреля опасно, но Навас спаси. След това топката попадна в Уесли Снайдер, чийто удар също бе отразен от вратаря на Коста Рика. В 29-ата минута Депай също имаше отличен шанс, но Навас се справи с опасността.

До края на полувремето други интересни положения липсваха и така двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

Втората част не се различи от първата по никакъв начин. Отново Холандия атакуваше много повече, а Навас и отбраната пред него спасяваха всичко възможно. Гредата и късметът също обаче бяха на страната на костариканците и те успяха да стигнат продълженията.

В тези втори 45 минути холандците постепенно увеличаваха натиска си, а в последните 10 минути пред вратата на Навас стана доста горещо.

В 83-ата минута Уесли Снайдер стреля отлично от пряк свободен удар, но топката срещна страничната греда. Малко след това удар на Ван Перси от малък ъгъл бе отразен от Навас.

В добавеното 4-минутно време се стигна и до най-големия шанс за Холандия, при който по чудо не се стигна до гол. Ван Перси стреля, а Навас отново изби. Това обаче не бе всичко. Атаката на „лалетата“ продължи, Далей Блинд пусна прострелен пас в наказателното поле, топката мина през купа от играчи и стигна до Ван Перси, който веднага стреля. Топката влизаше във вратата, но Борхес по някакъв начин успя да играе с нея на голлинията, след което тя удари напречната греда.

Така се стигна до продължения, а в тях Холандия не се отказа да търси победата. До успеха обаче можеха да стигнат и костариканците, които на няколко пъти организираха опасни контри атаки, а при една от тях удар на Уреня бе майсторски спасен от Силесен.

„Лалетата“ пък се отчетоха с трета греда в двубоя. Тя отново бе дело на Уесли Снайдер, който със страховит удар извън наказателното поле стреля в напречната греда.

Дойде време за дузпи, а преди последния съдийски сигнал Луис ван Гаал предприе много интересен ход. Той пусна в игра резервният си вратар Тим Крул, който е известен като специалист на 11-метровите удари, а задачата му бе ясна – да помогне на отбора да намери място на полуфиналите. И Крул се справи перфектно с тази задача. Стражът на Нюкасъл спаси ударите на Брайън Руис и Майкъл Уманя, а в същото време съотборниците му Ван Перси, Робен, Снайдер и Каут не сбъркаха, с което си осигуриха място в топ 4 на турнира.

Така Коста Рика напуска турнира с високо вдигната глава, а Холандия започва подготовка за 9 юли, когато на „Арена Коринтианс“ ще се изправи срещу Аржентина в битка за място на финала.

Съставите на двата отбора:

Холандия: Силесен (120' Крул), Де Врай, Влаар, Инди (106' Хунтелаар), Блинд, Вайналдум, Каут, Депай (76' Ленс), Снайдер, Робен, Ван Перси

Коста Рика: Навас, Диас, Уманя, Гонсалес, Акоста, Гамбоа (79' Мирие), Борхес, Техеда (97' Куберо), Боланьос, Руис, Кембъл (66' Уреня).

Припомнете си как се разви мачът минута по минута в рубриката „Директно“ на Gong.bg!

Обсъждайте случилото се в двубоя във форума на Gong.bg!