Фен съм на Бразилия. Не мога да обясня, защо? От дете симпатизирам на футбола от тази държава. Личните ми предпочитания ме подтикваха да уча португалски език. Езикът на бразилците, които играят футбол. Те почти винаги са били най-технични, предпочитат атракцията, когато стъпят на терена. 

Умеят до съвършенство да губят красиво. Способни са да печелят големите първенства. Бразилия продължава и винаги ще бъде единствената страна, която не пропуска Мондиал. 

В Бело Оризонте „селесао“ записа най-драматичната страница в своята история. Загубата на „Маракана“ от Уругвай вече е на второ място в историята. Бразилия от друга страна не признава второто място. Драмата беше пълна и както винаги донесе много удоволствие за останалата част от футболния свят. Бразилия е от онзи тип отбори, които имат армия от почитатели, а тя винаги спори с другата такава, от хора, които просто ги ненавиждат. 

Страницата е черна не само заради скандалния резултат. 7:1 на полуфинал удря по имиджа на самата игра. Това беше позорно събитие. Немците даже изглеждаха така, сякаш не си даваха зор. През второто полувреме проведоха своята възстановителна тренировка. Чакат финала и просто леко раздвижват, за да отбият номера. И въпреки това стигнаха до кота „седем“.

Провалът за Бразилия се печеше от първия ден на първенството. Поколението е слабо. Звездата е Неймар, а той е с помощни функции в Барселона. Клубът от Каталуня изпрати безобразен сезон за стандартите наложени в последните години. При отсъствието на Тиаго Силва лентата сложи Давид Луис, което само по себе си е смущаващо. Този човек няма право да е капитан на Бразилия. Излишно е да изброяваме какви хора са имали тази привилегия през годините. Да си капитан на Бразилия, на практика е върхът в йерархията на тази държава. Няма Дилма, няма Русев. 

Бразилия се е проваляла на много световни шампионати, защото и второ място е провал за хората от страната на кафето. Сега обаче бяха достигнати недопустими низини. Бразилия бе разчленена от Германия. Това не е най-силната формация на немците, които винаги са били истински големият опонент на „селесао“. Бразилия е номер едно в Южна Америка, а Германия претендира за същото в Европа. Тези два континента са най-футболните, въпреки напъните на останалата част от света.
Страницата е черна, но това не променя усещането, което Бразилия предизвиква в своите фенове. „Селесао“ ще бъде и на следващото световно, а скоро ще вземe необходимите мерки.

По плажовете има таланти в изобилие, които са далеч по-талантливи от Фред и останалите бездарници, които изцапаха свещената фланелка. 
Бразилия отново ще плени малките момченца, като онзи симпатяга, който щеше да си счупи очилата, докато плачеше неутешимо при поредния немски гол в мрежата на Сезар.

Онова момче след няколко години ще е мъж, който ще празнува Шестата световна титла за Бразилия. Отборът на Пеле, Диди, Вава, Гаринча, Джалма Сантос, Зико, Сократес, Кафу, Ромарио, Роналдо, Роналдиньо, Ривалдо и прочие се обича вечно. „Селесао“ остава и винаги ще бъде основата на футбола. Мачът срещу Германия беше лошо изключение. Лошо изключение е и това поколение на бразилците.

Едно е сигурно. Бразилия повече никога няма да поиска домакинство на световните финали. На тях не им трябва домакинство. Те са домакини във всяка страна, в която се практикува футбол.