Лионел Меси не успя да подобри рекорда на Телмо Сара за най-много отбелязани голове в Ла Лига, въпреки че се разписа един път за класическия успех над Ейбар в мача от 8-я кръг на Примера.

По едно попадение за победата добавиха  Шави Ернандес и Неймар, който пък отбеляза юбилейния си 50-и мач с екипа на каталунците по подобаващ начин. И трите гола паднаха през втората част на мача.

С реализираното попадение Меси вече има 250 гола, а покойният бивш играч на Атлетик Билбао Сара държи първенството с 251.

Барселона бе значително по-добрият състав през всичките 90 минути, но въпреки това каталунците поведоха една след час игра на „Камп Ноу“. През първата част възпитаниците на Луис Енрике направиха куп пропуски, а в доста от ситуациите и добрата игра в отбрана на Ейбар си каза думата.

Сериозни положения се разкриха пред Лионел Меси в 19-ата, 20-ата и 25-ата минута, но ударите на аржентинеца не намериха целта. Същевременно Шави Ернандес и Неймар също опитаха късмета си но без резултат. В 42-ата минута именно Шави отправи доста опасен изстрел, но стражът на гостите Ирурета със сетни сили изби.

След почивката момчетата на Луис Енрике излязоха на терена, решени да намерят така търсения гол. А той дойде в 60-ата минута. Шави Ернандес получи фин пас от Лионел Меси и с прецизно, и много технично отиграване откри за 1:0.

Попадението донесе още повече настроение в играта на каталунците, които започнаха да редят атаки, като само две минути по-късно и Педро имаше шанс да се разпише, но не успя.

В резултат на активната игра на домакините падна и втори гол в полза на Барса, който бе дело на Неймар. Бразилецът ознаменува 50-я си мач с екипа на Барса с попадение, което дойде след добро подаване на Дани Алвеш, което го намери около точката на дузпата. От там кариоката разстреля стража на Ейбар Ирурета за втори път – 2:0.

Само две минути по-късно и Лионел Меси записа името си сред голмайсторите. Чудесна скоростна атака, която завърши с двойно подаване между аржентинеца и Неймар, завърши с гол на четирикратния носител на Златната топка - 3:0.

В оставащите минути каталунците продължиха да атакува, въпреки че мачът навлезе в по-спокойно русло. Същевременно Ейбар опита късмета си в последните минути, като добър удар с глава, след центриране от корнер от ляво, отправи Хон Ерасти, но в страни от десния стълб на вратата на Клаудио Браво.

В даденото от съдията продължение Меси потърси и втори гол, но Ирурета отрази.

В класирането Барса е лидер с 22 точки, а Ейбар е 11-и с 9.