Тежък удар понесе Шалке в битката си за челните позиции в Бундеслигата. "Кралскосините" бяха посечени с 0:3 от Кьолн на свой терен и изпуснаха възможността, дори и за кратко, да изпреварят регионалния си съперник Борусия Дортмунд, който има мач с Байерн. 

Антони Модест, Яник Герхард и Симон Цолер донесоха трите точки за "козлите" с попаденията си, като последните две от тях дойдоха в заключителните минути на двубоя. 

Двата тима започнаха с двуострите атаки още от самото начало. Яник Герхард в 7-та минута пропиля шанс, а след това домакините отговориха с невероятни пропуски на Клаас-Ян Хунтелаар и Лерой Сане малко след това. 

В 27-та минута Антони Модест на два пъти изпусна невероятни ситуации, а вратарят на Шалке показа котешки рефлекс. В ответната атака и Хунтелаар имаше шанс да открие, но ударът му с глава прелетя с няколко сантиметра встрани от дясната греда. 

До почивката продължиха да се редуват пропуски и пред двете врати, като Герхард от Кьолн и Сане от Шалке не бяха точни, но все пак попадение преди сигнала за края на първата част падна. 

Точно в последната си атака преди почивката Леонардо Бетанкур намери перфектно Антони Модест и той се поправи за поредицата си пропуски преди това и откри резултата с прекрасен удар - 1:0. 

Интересното беше, че след почивката, въпреки усилията на домакините, по-чистите положения бяха за "козлите". Павел Олковски и Яник Герхард не можаха да се разпишат за тях, а Йоханес Гайс от пряк свободен удар можеше да изравни за Шалке, но вратарят Тимо Хорн спаси. 

Така се стигна до 79-та минута, когато всичко в мача приключи. Тогава след удар на Олковски и спасяване на вратаря, Яник Герхард беше най-близо и направи добавка в долния ляв ъгъл на вратата, като не остави никакъв шанс на вратаря да реагира. 

Пет минути след това класиката беше оформена. Тогава след перфектна атака на Кьолн, Кевин Фогт намери Симон Цолер на страхотна позиция и той препарира за трети път стража на домакините. 

Повече голове не паднаха и Кьолн си тръгна с трите точки, които позволиха на тима да излезе на петата позиция с 14 точки. Шалке остава трети с 16, но изпусна шанса да се изкачи временно втори.