Отборът на Швейцария постигна впечатляващ обрат над Словения в европейска квалификация от Група Е. Само за няколко минути домакините успяха да отбележат три безответни гола, за да спечелят двубоя на стадион „Санкт Якоб Парк“ с 3:2.

Тимът на селекционера Сречко Катанец водеше комфортно с 2:0 десет минути преди края, но финалният натиск на домакините даде своя резултат за крайния успех. С победата си днес Швецария направи сериозна крачка към финалите във Франция, след като събра актив от 15 точки и твърдо окупира втората позиция, три кръга преди края на борбата.

По-рано днес лидерът в групата Англия се превърна в първият тим, класирал се за финалите, след като срази аутсайдера Сан Марино с 6:0. Трети в групата остава Естония.

След като през първата част чистите положения пред двете врати почти липсваха, добре познатият у нас Миливое Новакович отново показа реализаторския си нюх и в продължението на първото полувреме откри в полза на гостите. Бившият нападател на Литекс се разписа след пас на Йосип Иличич.

През второто полувреме домакините действаха твърде припряно, в опита си да упражнят натиск над своя противник. Това позволи на гостите да действат на контраатака и да използват открилите се празни пространства в отбраната на швейцарците.

Само три минути след подновяването на играта Бостиан Сесар се пласира най-добре в наказателното поле след центриране от корнер и увеличи преднината на своите.

Постепенно физическите сили на гостите намаляха, а футболистите на Швейцария успяха да се възползват по най-добрия начин. Пълният обрат в мача дойде само за няколко минути и започна в 81-ата. Йосип Дръмич вкара красив гол след пас на Бреел Емболо.

Окрилени от попадението на Дръмич домакините се хвърлиха в предни позиции, което доведе до изравнителен гол, а след това и до пълен обрат. Джердан Шакири намери по отличен начин Валентин Щокер, който от близко разстояние на сгреши. Финалната дума в срещата бе дело отново на Дръмич в четвъртата минута от даденото от съдията продължение. Той бе на точното място след рикошет в наказателното поле и умело насочи топката в мрежата за крайното 3:2, хвърляйки в екстаз феновете по трибуните.