Англия се превърна в първия тим, класирал се за Европейското първенство през 2016 година във Франция. Възпитаниците на Рой Ходжсън очаквано нямаха никакви проблеми срещу Сан Марино, побеждавайки с 6:0 като гост, постигайки по този начин седма поредна победа в груповата фаза, която им осигури място на финалите.

Англичаните събраха актив от 21 точки, докато преследвачите от Швейцария са втори с актив от 12 и мач по-малко срещу Словения, който е по-късно тази вечер.

Мачът ще се запомни и с изравнения рекорд от страна на Уейн Рууни. Нападателят на Манчестър Юнайтед отбеляза 49-ия си гол с националната фланелка. Толкова има легендата сър Боби Чарлтън. Любопитен факт е, че и двамата са отбелязали попаденията си в 106 двубоя.

Тимът на селекционера Рой Ходжсън изигра един от най-лесните си мачове, като през първото полувреме „трите лъва“ успя да поведе с два чисти гола, а домакините от Сан Марино дори не отправиха удар към вратата на Джо Харт.

Резултатът в мача бе открит още в 13-ата минута. След центриране на Джеймс Милнър от фаул в наказателното поле на Сан Марино и последвалото единоборство, главният рефер от Кипър Леонтиос Тратоу видя нарушение в нападение и посочи бялата точка.

Зад топката очаквано застана капитанът на „трите лъва“ Уейн Рууни, който не сгреши и по този начин изравни постижението на сър Боби Чарлтън по отбелязани голове с националната фланелка. Рууни се изрвни с легендата на Манчестър Юнайтед, който до този момент държа рекорда с 49 попадения.

Англия продължи да играе лежерно, а футболистите на домакините трудно минаваха центъра на терена без да успеят да застрашат по някакъв начин Джо Харт на вратата на гостите.

След половин час игра тимът на Рой Ходжсън поведе с 2:0, но благодарение на автогола на Кристиан Броли. Защитникът на Сан Марино заби топката в собствената си врата, след като се опита да изчисти една центрирана от левия фланг топка.

Веднага след подновяването на играта през второто полувреме Рос Баркли направи резултата класически, след като засече с глава подаване на Алекс Окслейд-Чембърлейн в 46-ата минута.

В 58-ата минута Рой Ходжсън взе решение да смени капитана си Уейн Рууни лишавайки го по този начин от подобряване на рекорда на сър Боби Чарлтън за отбелязани голове с националната фланелка. 

След смяната на Рууни, Англия реализира нови три гола. Тио Уолкът успя да се разпише на два пъти, а между попаденията на крилото, точен бе Хари Кейн.