Матей Казийски, Владимир Николов, Смилен Мляков, Васил Стоянов и компания, водени от Радостин Стойчев са фаворити тази вечер за първи път да триумфират в Италия. Специалисти, букмейкъри и фенове дават предимство на българския тим Тренто да победи Копра Пиаченца на Христо Златанов и Венци Симеонов в третия решителен мач за златото от 21:30 часа пред собствена публика в зала „Тренто”.

Волейболните специалисти на Ботуша оценяват шансовете за титлата 60:40 % в полза на домакините. Букмейкърите също сочат за фаворит Тренто с коефициенти 1,40 към 2,70.

Интересът към мача с участието на 7 българи е огромен. Освен в Италия и България, сблъсъкът ще бъде предаван на живо от АлДжазира, Спорт Клуб Полша, Спорт Клуб Словения, ESPN Бразилия, онлайн-телевизии и радио станции.

„Няма да бъде толкова лесно на Тренто” коментира за Гонг от Италия Цветана Божурина. Голямата българска волейболистка от близкото минало, която е почетен гражданин на Перник, каза още: „Ще има много вълнения, както бе във втория мач. Първата среща нямаше чак толкова, защото Матей, Владо и компания бяха над очакванията и не оставиха шанс на Пиаченца. Тренто прави това през цялата година, вкъщи играе много добре. Но моето лично мнение е, че няма да станат толкова лесно шампиони, защото отборът е много млад, няма опит на финални мачове. Сърцата ще им тупкат силно. В същото време Пиаченца имат страхотен опит, през целия плейоф първите мачове губеха, вкъщи печелеха и в третите срещи излизаха победители. Затова очаквам страхотен мач и изненадата може да бъде много голяма за Копра Пиаченца”.

Божурина, която е по три пъти шампионка на България и Италия, бронзова медалистка от Олимпиадата в Москва, европейска шампионка от София 1981год., носителка на Купата на шампионите през 1979- ма и носителка на Купата на националните купи от 1981 год., каза: „Не само букмейкърите сочат за фаворит Тренто, но и специалистите тук в Италия. В пресата оценяват шансовете със 60 към 40, което обаче не е толкова категорична разлика. Всички знаят как се борят Златанов и Симеонов. Вътрешното ми желание е да победи Пиаченца. Но който и да спечели, ще стане за първи път шампион на Италия!”

Прогнозата на Цеца Божурина за точен резултат 3:0 или 3:2 е: „Сигурно ще наблюдаваме тайбрек. Иска ми се пет геймов мач, но почти нищо не може да се предвиди в такава една ситуация. За Тренто всичко зависи от желанието им да станат шампиони. Трябва да знаем, че желанието от другата страна на мрежата – това на Пиаченца е не по-малко!”.

Исторически е тазгодишния сблъсък за титлата и златото на Апенините – седем са българите, участващи в битката – Радостин Стоячев – треньор на Тренто, Матей Казийски, Владимир Николов, Смилен Мляков, Васил Стоянов – играчи на тима, който за първи път достига финал, Христо Златанов и Венци Симеонов – волейболисти на Копра Пиаченца. Очаквали ли е Божурина това да се случи?

„Много съм се надявала седем българи да играят финал в Серия А1. Очаквах го да стане това. За Треното бе по-лесно де стигнат до тук в плейофите и по-трудна бе задачата за Пиаченца. Вътрешно се надявах да има български финал. Всички говорят, че в Италия се играе български финал. Вестниците са на първите си страници със снимките в цял ръст на Казийски и Златанов. Страхотно е, че се говори много за българския волейбол. Радваме оценката, че сме фактор в световния волейбол и очакванията за Олимпиадата са големи. Това, което направиха тези момчета е чудо! Бяхме свидетели на голямата дилема къде да играе тази година Матей Казийски. Аз бях против това да дойде в Тренто. Той обаче каза „Аз искам да отида там и ще направя така, че Тренто да побеждава”. Тези негови обещания и думи се сбъдват. Желая му да стане шампион. Това доказва на мен и всички, че Казийски е голям мъж и състезател” – завърши Цветана Божурина пред Гонг.