България направи всичко по силите си да си осигури по-лек път в директните елиминации на Европейското първенство по волейбол в Полша. За целта нашите момчета трябваше да победят финалиста от последния шампионат на Стария континент Словения в последния си мач от груповата фаза и го сториха повече от убедително. 

Те надделяха с 3:0 гейма (25:22, 28:26, 25:17), като сериозни затруднения имаха единствено във втората част. В нея "лъвовете" пропиляха два геймбола, спасиха един такъв на противника, но в крайна сметка взеха нещата в ръце и биха с 28:26, за да пречупят съперника си. 

Волейболистите в битка със Словения довечера

Така нашите момчета си осигуриха минимум второто място в групата, което им отрежда за вероятен съперник в осминафиналите Финландия, освен ако Естония не направи изненадата и не победи Полша, което може да натресе домакините при нас.

Константинов доволен от чистата победа на Евроволей

Ако всичко премине очаквано и нашите се паднат със скандинавците и ги преодолеят, на четвъртфиналите ще се изправят срещу един от фаворитите за отличието Сърбия. Развръзката ще е окончателно ясна след късните мачове в понеделнишката вечер. 

България имаше ядове, но угаси "ла фурия" на Евроволей 2017

Иначе в този мач нашите държаха нещата под контрол през цялото време. Първият гейм започна равностойно, като резултатът се движеше точка за точка до моментите малко преди втората техническа пауза и веднага след нея. Тогава "лъвовете" дръпнаха с четири точки, които опазиха като аванс до самия край и поведоха с 1:0. 

Сърбия изненада световния шампион на старта на европейското

Последва най-завързаната втора част на битката. В нея големи откъсвания в резултата нямаше и така развръзката остана за заключителните моменти на гейма. В нея българите пропиляха два геймбола, спасиха един на Словения и при третата си възможност да затворят частта го сториха чрез Ники Николов и поведоха с 2:0. 

България не можа да разгадае ребуса Русия на старта на Евроволей

Така момчетата на Пламен Константинов успяха да пречупят съперника и леко го победиха в решителната трета част. Те поведоха с 12:4 и този аванс им се оказа напълно достатъчен впоследствие да затворят гейма и мача в своя полза след 25:17. 

Най-резултатен за българския тим беше Цветан Соколов с 21 точки, а силни изяви имаха и всички останали в състава на Пламен Константинов. По 10 добавиха Николай Пенчев и Николай Николов. Победата беше повече от заслужена и сега остава да се разбере противникът за следващата фаза. 

Развитието на мача в отделните части можете да прочетете по-надолу.

Първи гейм:

Равностойно начало на битката, играта е точка за точка до 5:5. В началните минути нашите момчета често бъркат сервиса си и подаряват лесни точки на словенците. В същото време Цветан Соколов и Николай Пенчев завършват добре атаките ни. 

Първият пробив на собствен сервис направиха словенците, които взеха преднина от 7:5 след две грешки в посрещането ни. Впоследствие обаче нашите момчета се представиха силно в защита и успяха да изравнят резултата след силни атаки през центъра и грешка на съперника. 

Впоследствие обаче Розалин Пенчев сбърка на сервис и подари за пореден път лесна точка на словенците и техническата пауза дойде при 8:7 в тяхна полза. Съперникът ни се възползва от пропуск в посрещането ни, за да дръпне с 9:7, но после страхотните изяви на Виктор Йосифов и Ники Пенчев доведоха нещата до 9:9. 

Резултатът набъбна до 11:9 за Словения, но Ники Пенчев и Цецо Соколов с хубави атаки направиха 11:11. След това опонентът ни дръпна с 14:12, но последва силна серия с добри атаки на Ники Николов, Ники Пенчев и Цецо Соколов, които ни позволиха не просто да обърнем, а и да поведем с 16:14 при втората техническа пауза. 

Веднага след нея нашите момчета направиха страшна тройна блокада и резултатът стана 17:14, а след това Виктор Йосифов излъга блока на противника, за да увеличи на 18:14. 

Впоследствие направихме подарък от сервис за пети път в гейма, но после блокадата ни заработи и дръпнахме с 19:15. Веднага след това Соколов заби бомба от сервис, но престъпи линията и точката беше за съперника. 

Нашите продължаваха да поддържат разликата с хубави атаки на Соколов и резултатът вървеше точка за точка, което ни устройваше перфектно. Дори направихме още един минипробив, за да дръпнем с пет точки при 23:18 след грешка на блок за словенците. 

Последва леко отпускане преди затварящата точка за гейма, като българите допуснаха на два пъти да бъдат затруднени от сервис на съперника, а и блокадата на словенците заработи. В крайна сметка частта беше затворена при 25:22 в полза на момчетата на Пламен Константинов със заключителна атака на Цветан Соколов. 

Втори гейм: 

Отново равностойно начало, като първата грешка беше на Розалин Пенчев, който прати хубава атака в аут и словенците поведоха с 2:1. Впоследствие той се реваншира при една контра и направи 3:3. 

Сервисът на Гаспарини обаче продължи да ни тормози, както беше и в първия гейм и след негов ас резултатът набъбна на 5:3. А след това при една уж наглед лесна за България точка словенците направиха невероятно спасяване и после от задно поле забиха топката, за да направят 6:3. 

Силната ни игра в защита после обаче позволи да намалим до 5:6. И след това обаче подарихме от сервис директна точка на съперника за 5:7, а след това силна игра в защита на словенците и перфектна атака от диагонала завърши с точка за 8:5 и сериозна преднина при първото техническо прекъсване. 

Впоследствие силна игра на българите на блокада им позволи да намалят изоставането си на 8:9. Впоследствие технологиите се намесиха в полза на "лъвовете" при една атака на Пенчев и точката беше за тях за 9:10. Силна серия на Пенчев от сервис направи обрата пълен и резултатът стана 11:10, след което играта се обърна отново точка за точка. 

И тя вървеше така до 13:13, след което грешка от сервис на Гаспарини и хубавата атака на Цецо Соколов доведоха нещата до 15:13 в полза на България. В крайна сметка този малък аванс се запази и второто техническо прекъсване дойде при 16:14 след хубава и резултатна атака на Николай Пенчев. 

След подновяването на играта словенците бързо наваксаха това изоставане, а за това им помогна и една атака на Пенчев, излязла в аут със сантиметри. После той се реабилитира с една страхотна блокада, за да могат момчетата на Пламен Константинов да дръпнат с 18:16. 

Но словенците и Гаспарини се развихриха след това и обърнаха до 19:18, но после с мощна атака Цецо Соколов изравни за 19:19. Отново той направи силна атака, за да направи обрат до 20:19. След това резултатът вървеше точка за точка до 23:23. 

Георги Братоев ни спаси с единична блокада след една грешка при посрещането и подарена атака за Словения и дръпнахме с 24:23. Но впоследствие съперникът изравни за 24:24, отразявайки първия геймбол. Те отразиха и втория след 25:24 в наша полза. 

Словенците се възползваха от едно лошо отиграване в българската защита, за да дръпнат с 26:25 и да имат първи геймбол, но след бомбена атака на Цецо Соколов той беше отразен. Отново той заби пирон в полето на съперника в следващата атака за предимство от 27:26 и трети геймбол. Ники Николов направи уникална блокада и взехме гейма с 28:26 - 2:0 гейма за България.  

Трети гейм: 

Хубав старт за нашите национали в решителния гейм, те поведоха с 2:0 с хубава блокада. Въпреки леки колебания, с добра игра в защита, "лъвовете" поведоха с 4:2. Впоследствие разликата набъбна на 7:3 след ас на Тодор Скримов и блокада а Виктор Йосифов. В крайна сметка първото техническо прекъсване дойде при 8:4 за България. 

Наказателната акция на родните национали продължи с пълна сила, а сервисите на Виктор Йосифов съсипаха Словения. Благодарение на него резултатът набъбна чак до 12:4, като освен това работеше здраво и блокадата ни. 

Словенците обаче се посъвзеха и направиха две хубави контри след силна игра в защита и намалиха на 7:12. Нашите отново нещата в ръце и дръпнаха до 14:7, след като помогна и видеоповторението. 

Всичко вървеше под контрола на нашите волейболисти и те логично стигнаха до второто техническо прекъсване с аванс от 16:9. Наказателната акция продължи и след това, а сервисите на Николай Николов улесниха задачата на блокадата ни и резултатът набъбна до 18:9. 

Цецо Соколов продължи да млати съперника с бомбените си забивки в полето му и при 19:10 вече победителят изглеждаше ясен. Българите се забавляват на игрището и доведоха нещата до 21:12. 

Последва леко отпускане в българските редици и словенците намалиха на 15:21, но отново Ники Николов заби мощен пирон в полето на противника и прекъсна серията им. Вече при 24:16 вече всичко изглеждаше решено. И след 25:17 мачът завърши в наша полза с 25:17.