Мъжкият национален отбор по волейбол на България се класира за Европейското първенство през 2019 година. Националите ни завършиха на шесто място в крайното класиране на изминалото първенство в Полша и това им отрежда право на директна квота за шампионата след две години.
 
След промени от ЦЕВ, шампионатът на Стария континент разширява формата си, като през 2019 година ще участват 24 отбора от Европа. За първи път в историята и при мъжете, и при жените Европейското първенство ще се проведе в четири страни едновременно, напомня официалният сайт на родната централа.
 
Според предприетите промени, първите 12 тима от настоящия шампионат да се класират за следващия при двата пола. При четири домакинства броят им се намалява, но тимът на България зае шесто мяст в подредбата, като ще играе директно на първенството след две години.
 
При жените, поради новата схема на провеждане на първенството с четири домакина, волейболистките на България трябва да бъдат поне в сред първите осем на Евро 2017, за да си гарантират сигурно място на Евро 2019.

Твърде вероятно е обаче, Турция и някои от другите домакини да намерят място в осмицата, като при това положение някои от следващите до 12 място могат да получат квоти за Евро 2019.
 
Класирали се 12 отбори за Евро 2019 при мъжете: 
 
 Франция, Холандия, Белгия, Словения - домакини
 
Русия, Германия, Сърбия, Италия, БЪЛГАРИЯ, Чехия, Полша, Турция
 
Останалите дванадесет тима до пълната бройка от 24 участника ще бъдат попълнени след квалификации.