Трета хубава победа на българските национали по волейбол и те вече са на четвъртфиналите на Европейското първенство в Полша. Те преодоляха и първия си съперник в елиминациите, като не оставиха шансове на Финландия, побеждавайки с 3:1 гейма. 

След нервна и разконцентрирана игра в първата част, загубена с 23:25, момчетата на Пламен Константинов се пренастроиха и отвяха съперника в следващите части след 25:21, 25:11 и 25:12. 

Следващият опонент на "лъвовете" обаче е изключително страшен. На четвъртфиналите нашите момчета се изправят срещу един от големите фаворити за отличието Сърбия, който стигна директно до тази фаза, след като спечели групата си. 

Само първият гейм не протече по начина, по който нашите момчета искаха. Те атакуваха добре на моменти, но им куцаше посрещането, а и подариха цели 9 точки на съперника, грешейки директно от сервис. 

Това беше ключът да няма сериозно откъсване в тази част за някой от двата тима, което позволи на финландците да запазят шансовете си до края. И възползвайки се от разсеяната игра на нашите, те стигнаха до три геймбола. "Лъвовете" спасиха два, но Виктор Йосифов заби сервиса си в мрежата и скандинавците поведоха с 1:0 след 25:23. 

Но това беше и всичко хубаво за тях в този мач. Вторият гейм също беше завързан, но нашите момчета го взеха с характер и умна игра. Те дръпнаха малко след първото техническо прекъсване, като тогава поведоха с 12:7. 

Въпреки някои колебания, особено след втората техническа пауза, когато финландците намалиха до 15:16, а впоследствие и до 20:21, нашите държаха всичко в ръце и след серия на Ники Николов от сервис в крайна сметка победихме с 25:21. 

След това на терена имаше само един отбор. В следващата част българите взеха инициативата от самото начало и преднината им беше голяма от самото начало. Те безмилостно я правеха все по-голяма, а разгромът за Финландия беше пълен при 25:11. 

Нещата се повториха и в четвъртия гейм. В него момчетата на Пламен Константинов се забавляваха, Светослав Гоцев направи силно включване и в крайна сметка след 25:12, затвориха мача в своя полза и чакат мача със Сърбия в четвъртък. 

Първи гейм: 

Равностойно начало на мача, като финландците започнаха малко по-активно и поведоха с 2:1 в резултата. Последва обаче мощна атака на Ники Николов през центъра и резултатът беше изравнен. 

Подобно и на мача със Словения от груповата фаза българските волейболисти продължават да подаряват лесни точки на съперника, пращайки сервисите си в аут или в мрежата. Но за сметка на това атаките през центъра на Ники Николов са страхотни.

В крайна сметка резултатът вървеше точка за точка до 6:6. След това и блокадата ни заработи, като Ники Николов заби два пирона в полето на скандинавците и първото техническо прекъсване дойде в наша полза при резултат 8:6. 

Битката продължи точка за точка до 9:8 в наша полза, когато Цветан Соколов направи две поредни грешки в атака и в крайна сметка финландците поведоха с 10:9. Но Ники Николов с поредния си пирон на мрежата изравни за 10:10. Хубави атаки на Соколов доведоха до 12:11 в наша полза, но поредна грешка от сервис възстанови равенството. 

Последва слаба наша игра в защита и силно представяне на финландците на блокада, за да дръпнат те с 14:12. Но две мощни атаки на Соколов отново възстановиха статуквото. Но грешките ни от сервис продължиха с пълна сила и в крайна сметка втората техническа пауза дойде при 16:15 в полза на скандинавците. 

С малко по-умна игра в атака и няколко удара по блокадата ни, Финландия дръпна до 19:17. Пратена в аут атака на Соколов доведе нещата до 17:20 в наша вреда. Всичко вървеше подобно и до една грешка в атака на съперника, при която намалихме до 20:21. 

Поредните ни грешки от сервис обаче дадоха преимущество на скандинавците, които не бъркаха по този показател и ни поведоха с 24:21, за да имат три геймбола. Първият беше отразен, вторият също и намалихме на 23:24. Но поредната ни ужасяваща грешка от сервис, девета само за тази част, затвори гейма в полза на Финландия при 25:23. 

Втори гейм: 

И вторият гейм започна точка за точка, като в крайна сметка резултатът беше равен в началото. Но българите влагаха много повече усилия в печеленето на точките си, докато финландците залагаха на техниката и играта по нашата блокада, за да трупат актив. 

Най-после нашите момчета взеха инициативата след хубав сервис на Виктор Йосифов и добра контра на Скримов, за да обърнат до 7:5. Но слабите ни изяви в посрещането пак доведе нещата до равенство при 7:7. Но забивка на Пенчев все пак ни донесе преднина от 8:7 на първото техническо прекъсване. 

Поредица грешки на скандинавците и умни наши отигравания в атака ни позволиха да дръпнем с 10:7. Серията ни продължи и с бомби на Ники Николов и Георги Братоев, за да поведем с 12:7. Хубавата серия беше прекратена при 8:12. Видеоповторение ни позволи да поведем с 13:9 и поправи невероятна грешка на съдиите. 

В крайна сметка, след грешки и от двете страни, нашите момчета удържаха аванса си и влязоха във втората техническа пауза с преднина от четири точки за 16:12. Разсеяна игра на сервис и в атака обаче позволи на финландците да намалят до 15:16. 

Последва малко по-добра игра на нашите и поведоха с 19:16. Нещата вървяха точка за точка до 21:18, но разсеяната ни игра доведе до намаляване на 20:21. Фрапантна беше грешката на Соколов за 20-та точка на скандинавците, когато удари филето при празна мрежа и подари успеха на съперника в тази ситуация. 

В тези моменти нашите се събраха и първо мощна атака на Соколов, а после страшен сервис на Ники Николов доведоха нещата до 23:20 в наша полза. Хубава забивка на Виктор Йосифов при една контра на нашите доведе резултата до 24:20 и четири геймбола. 

Първият от тях обаче беше пропилян, след като Николов заби сервиса си в мрежата. Но сега момчетата на Пламен Константинов не допуснаха повече обрати и след мощна атака на Розалин Пенчев взеха гейма с 25:21 и изравниха резултата - 1:1. 

Трети гейм: 

Отново равностойно начало, но този път сервисът ни е по-добър и благодарение на него при една контра поведохме с 3:1. Впоследствие и Ники Николов заби топката в полето на противника при една контра за 4:1. 

Играта ни спореше все повече, блокадата ни заработи и дръпнахме с 6:2. Страхотната серия от сервис на Цецо Сколов продължи и поредицата ни хубави атаки след нея доведоха нещата до 8:2 и сериозна преднина при първото техническо прекъсване. 

И след тази пауза продължихме да играем добре, увеличавайки до 9:2 и чак тогава финландците успяха да намалят. Впоследствие не им позволихме да направят серия и увеличихме до 10:3. В тези моменти на сервис застана Тодор Скримов и реализира три аса за 13:3. 

Едва след това серията му беше спряна за 4:13, но играта на нашите определено вървеше в тези моменти. Резултатът стана после 14:5, но и финландците сбъркаха на серивс, за да стане 15:5. Второто техническо прекъсване дойде при 16:7 в наша полза. 

Впоследствие хванахме финландците и на блокада, направихме две успешни срещу тях чрез Цецо Соколов и Ники Николов и дръпнахме с 18:7. С разумна игра резултатът набъбна до 20:9. 

Ас на Соколов с помощта на мрежата доведе до 21:9, а после и до 22:9 след хубава контра. С блокаут нашите увеличиха аванса си до 23:9, а съперникът едва тогава записа 10-та си точка в гейма, в който беше тотално разгромен. В крайна сметка резултатът в третата част беше 25:11 в наша полза и поведохме с 2:1 гейма. 

Четвърти гейм: 

Мощно начало за България в четвъртия гейм. Ники Пенчев застана на сервис и съсипа финландците, записвайки два аса, а в крайна сметка резултатът беше 4:0. Силната ни игра продължи и сервисите на Ники Николов също доведоха до преднина и след 7:2 дръпнахме с пет точки. 

В крайна сметка първата техническа пауза в този гейм дойде при 8:3 в наша полза. Разликата се увеличи още при 10:4, когато Ники Пенчев направи успешна блокада. Георги Братоев с една ръка направи 11:4. 

Нашите успяха да поддържат тази разлика и при 14:7 напредваха към добър аванс преди второто техническо прекъсване. То дойде при резултат 16:9 и финландците изглеждаха все по-обезверени. 

При 18:9 след поредната силна атака на Тодор Скримов, всичко вече изглеждаше решено. Разликата вече е 22:11 и победата изглежда сигурна. При 25:12 нашите изковаха победата и са на четвъртфинал.