Надеждите на българския национален отбор на Европейското първенство по волейбол бяха угасени на четвъртфиналите. Въпреки равностойната игра срещу един от големите фаворити за отличието в Полша, нашите отстъпиха с 0:3 гейма на Сърбия. 

В отделните части резултатът беше 21:25, 22:25, 26:28. Нашите само могат да се сърдят на себе си, че не продължиха двубоя и повече, защото пропиляха три шанса да затворят третия гейм, като два от тях бяха чисти, но нервите им не издържаха.

Така в крайна сметка нашите момчета отпадат във фазата на четвъртфиналите и изпуснаха да си уредят полуфинална среща с напълно преодолимия отбор на Германия. Там ще са сърбите и пътят им към финала е открит. 

Първият гейм на този мач не започна добре за нашите. Сърбите взеха аванс от самото начало, макар че нашите изравниха до 7:7.После обаче пак позволиха на съперника да натрупа разлика от 3-4 точки, която се запази и до края. Така опонентите ни поведоха с 1:0 след 25:21. 

Втората част предложи повече интрига, а в нея ние имахме дори и преднина. В началото поведохме с 9:4, но грешките ни на посрещане и в атака позволиха не просто сърбите да изравнят, но и да ни поведат при 12:11. 

Съперникът методично увеличаваше аванса си, при второто техническо прекъсване той беше 16:14, а впоследствие набъбна и до 22:18. В края намалихме малко изоставането си, но нищо повече - 22:25 и сърбите виждаха победата. 

Това обаче можеше поне да се отложи. Нашите направиха много силен трети гейм, в който Цецо Соколов носеше отбора на гърба си, реализирайки страхотни точки. Така се стигна до заключителните моменти, в които имахме всички шансове да се поздравим с успеха. 

При 24:22 имахме два геймбола, но ги пропиляхме с лека ръка. Така сторихме и при третия си на 26:25, като великолепната игра в защита на сърбите ни отчая. Класните съперници реализираха втория си мачбол и се поздравиха с успеха при 28:26, за да се докопат до полуфиналите, като все още нямат загубен гейм на този шампионат. Другият полуфинал е Белгия - Русия. 

Първи гейм: 

Още за първата точка в мача сърбите използваха видеоповторение. То им помогна да запишат актив. Впоследствие от сервис забиха директен ас за 2:0, а после и при една контра увеличиха на 3:0 чрез Сречко Лисинац. 

Първата точка за България дойде също след намеса на видеоповторенията. При нея се видя, че ударът на Цецо Соколов е срещнал блокадата и намалихме на 1:3. Впоследствие взехме сервиса на сърбите и намалихме до 3:5, след като преди това резултатът вървеше точка за точка. 

Хубава поредица от атаки позволи на момчетата на Никола Гръбич да дръпнат до 7:4. Цветан Соколов намали на 5:7 с блокаут. После Урош Ковачевич докосна мрежата и намалихме на 6:7. А при следващата атака блокадата ни заработи и изравнихме - 7:7. Първата техническа пауза дойде за Сърбия при 8:7. 

След това резултатът се движеше точка за точка, като дойдоха две поредни грешки на нашите, които позволиха на съперника да поведе с 12:9. Това принуди Пламен Константинов взе прекъсване, което не даде резултат, защото с блокада Сърбия дръпна с 13:9. 

Пак двубоят тръгна атака за атака, като нашите върнаха една точка при 11:14. После двата тима реализираха точките си при сервис на противника и така сърбите успяха да влязат с преднина от 16:12 при второто техническо прекъсване. 

Впоследствие геймът вървеше точка за точка при 18:14, като нашите могат да съжаляват, че не взеха 15-а точка, когато сърбите спасиха по невероятен начин топката в полето си, а нашите после бяха разсеяни и им позволиха да реализират. Резултатът набъбна до 19:14 за Сърбия и Пламен Константинов взе прекъсване. 

Пак всичко вървеше точка за точка до 20:15 за опонента, намалихме и до 16:20. След това реализирахме още една точка, използвайки отново видеоповторение и разликата спадна до 17:20. Сърбите изнагляха и поискаха спорна топка в този случай, но номерцата им не минаха.

Огромен шанс пропиля Цецо Соколов. Виктор Йосифов прати силен сервис в полето на Сърбия, който ни позволи да контраатакуваме. Но атаката на диагонала на единичен блок излезе далеч в аут. После обаче намалихме до 18:21, а след мощен сервис на Соколов и последваща негова бомбена атака, намалихме до 19:21.  

Но впоследствие нещата стигнаха до 20:23 в полза на сърбите и върнахме за 21:23. Урош Ковачевич обаче с ас затвори гейма и западните ни съседи поведоха с 1:0 гейма след 25:21. 

Втори гейм: 

Вторият гейм започва много добре за България, след като поведохме с 2:0 с две много хубави атаки. Сърбите намалиха на 1:2 с атака на Неманя Петрич. Но след това Виктор Йосифов през центъра направи 3:1. 

Цецо Соколов заби пирон в полето на сърбите за 4:1 и въпреки усилията на противника в защита, нямаше спасяване на точката. Сърбите след това намалиха на 2:4 с хуабва атака през тройната ни блокада. След това пратиха топка на метри в аут и дръпнахме с 5:2. Разликата се поддържаше и при 6:3 за нас. 

След това Цецо Соколов застана на сервис и затрудни посрещането на съперника, което ни позволи да организираме контра, при която диагоналът закова топката от четвъртия метър за 7:3. Нова негова бомба от сервис доведе до слаба атака на сърбите и впоследствие те забиха топката в мрежата и 8:3 за нас на първото техническо прекъсване. 

Сърбите намалиха на 4:8, но после хубава атака на Розалин Пенчев направи 9:4. Малко отпускане при нас и сърбите ни хванаха на блокада, за да намалят до 6:9, но нова бомба на Соколов направи 10:6. 

После видеоповторението донесе точка на сърбите за 8:10, но от сервис те ни подариха точка за 11:8. Сърбите обаче намалиха до 10:11 след слаби наши посрещания при сервис на Лисинац. А после и изравниха за 11:11, след като с блокаут спечелиха точката. 

Пълният обрат за сърбите беше факт при 12:11 след атака на Цецо Соколов в блокадата на съперника. Свободното ни падане спря за 12:12. После стигнахме и до 13:13, а с наша хубава блокада, дело на Розалин Пенчев, поведохме с 14:13. След ново слабо посрещане позволихме на сърбите да дръпнат с 15:14. 

Втората техническа пауза дойде при 16:14 за опонента, като дори видеоповторението не ни помогна. То показа, че има докосване на мрежата от сърбите, но след приключването на разиграването. Серията им продължи и при 17:14. Блокада на сърбите при атака на Соколов направи резултата 18:14 за тях. Серията им най-после приключи при 15:18 от сервис. 

След това намалихме до 17:19, но съседите ни направиха 20:17 след поредна умна атака по блокадата ни. Трябва да се отбележи, че сърбите почти не грешат в атака, както и в защита, играта им се получава изцяло. Затова и поведоха с 21:17. После и с 22:18. 

Нашите намалиха до 20:22, но после с късмет сърбите си взеха атаката за 23:20 след отиграване по блокадата ни, което падна на сантиметри в аут. В крайна сметка при 24:21 противникът получи три геймбола. Първият беше отразен. Вторият обаче беше реализиран и след 25:22 за сърбите, те поведоха с 2:0 гейма. 

Трети гейм: 

Хубаво начало за България с точка от блокада на Теодор Тодоров. Цветан Соколов после заби топка в полето на сърбите за 2:0. Ники Пенчев после завърши хубава атака за 3:1. Последваха поредица грешки от сервис и резултатът стана 3:4. Контра на сърбите доведе до 4:4. 

Невероятно отиграване на Теди Салпаров в защита и атака на Цецо Соколов доведоха до 5:4, а после и Ники Николов с атака през центъра направихме 6:4. Хубава атака на Тодор Скримов по блокадата на опонента доведе до 7:5. Соколов заби топката в полето на противника за 8:6 и така дойде първата техническа пауза в наша полза. 

След паузата обаче сърбите вдигнаха оборотите и изравниха до 8:8. После и след лошото ни посрещане се стигна до контра на съперника и 9:8 за него. Серията им приключи след атака на Соколов за 9:9. 

Лошото ни представяне обаче продължи и позволихме на сърбите да поведат с 11:9 с лошата ни игра в посрещане. Цецо Соколов върна надеждите ни след 10:11 с мощна атака. После сърбите обаче изиграха несериозно една атака през центъра и резултатът стана 11:11. Впоследствие стана и 12:12, а атака на сърбите донесе обрат в наша полза за 13:12. 

Много продължителна атака, при която Сърбия извади невероятни топки в защита, но в крайна сметка Соколов заби топката в полето след петия опит - 14:12 за България. Но пак се отпуснахме и позволихме да ни изравнят за 14:14. 

Втората техническа пауза дойде при 16:14 за Сърбия след грешка на Тодор Скримов и задържана топка при атаката. Резултатът стана 16:16 след хубава контраатака на Соколов. Той заби после ас и за 17:16. 

Впоследствие резултатът стана 19:18 след блокаут на Цецо Соколов. Шансовете остават, след като дръпнахме с 20:18. Сърбите намалиха с пайп на 19:20, но после си върнахме аванса при 21:19 с поредна мощна атака на Соколов. 

Уникален пропилян шанс от нашите. Сърбите хванаха две невероятни атаки с хвърляне по пода и накрая ни хванаха на блокада, намалявайки на 20:21. След грешка от сервис стана 23:21 за нас. Резултатът е 24:22, след като Дражен Лулич прати далеч в аут една топка. 

Първият геймбол е спасен от сърбите, както и вторият, след като Цецо Соколов прати атаката си в аут. Поведохме и с 25:24, имахме атака, но я провалихме. И Урош Ковачевич изравни за 25:25. 

После отново Ковачевич ни наниза една топка в полето за 26:25 в тяхна полза, след като в защита сърбите по невероятен начин уловиха поне три пъти кълбото. Пламен Константинов получи жълт картон в тази ситуация за яростта си. Нашите обаче успяха да се съберат и да изравнят за 26:26. 

Всичко обаче свърши при 28:26 и поредна грешка на посрещане.