Националният селекционер на България по волейбол Пламен Константинов заяви, че ще излъже, ако заяви, че не е мислил да се откаже от поста си. Константинов говори пред медиите при прибирането на отбора от Полша след отпадането на четвъртфиналите на Евроволей 2017.България бе елиминирана от Сърбия след 0:3 гейма.

„Нямам най-точното обяснение защо не се получи. Някак изгаснахме, нямаше тази емоция в играта, нито хъс. Това бе очевидно. Едва ли ви казвам нещо, което не сте видели. И момчетата чувстваха, че имаме път и възможности. Казах ви и преди, че трудният път ще бъде до полуфиналите. Имахме възможностите. Уважавам сърбите и като отбор, мъжкари са, проявяват характер. Имахме шансове, дори след колебливия старт. Започнахме добре във втория гейм, третия гейм водехме. Имахме шансове да обърнем мача, но не се получи“, започна Константинов.

Константинов: Липсваше ни зарядът

„След такива мачове веднага правиш крайни заключения. Най-интересно е, че имахме такива два поредни мача – срещу Аржентина и вчера срещу Сърбия. Ако гледате, ги изиграхме по един и същ начин. Нямам обяснение защо се получи така. Аз винаги изкарвах напрежението като състезател. Може да не изглежда добре отстрани, но това позволява да прескочиш. Напрежение имаше, с оглед, че отиваме на полуфинал. Имаше приказки защо се срещане с този съперник на четвъртфинал. Начинът, по който се играят ключовите мачове е важен. Това трябва да променим. Двата ключови мача в този сезон, и двата ги изиграхме по един и същ начин“, добави специалистът.

Всичко свърши, България аут от Евроволей

„Тодор влезе добре в началото на подготовката, но той като състезател на години се нуждае от повече време. Не му стигна времето“.

Дали ще продължи начело на тима, селекционерът обяви: „Първо ще говоря с шефовете на федерацията. Ако ви кажа, че не ми е минавало през главата да се откажа, ще ви излъжа. Може би и играчите трябва да си кажат мнението. Понякога има неща, които може да задържат в себе си и да не ги кажат направо, но няма да е лошо да има разговори от страна на ръководителите със състезателите, дали нямат друга гледана точна. Всеки треньор си има начин на работа. Не е задължително всички да са на едно мнение. Но ако се хванеш на хорото, трябва да го играеш докрай. Това е един път, в който основната цел бе и оставане. Но ако прецени ръководството на федерацията, няма нищо сигурно и няма вечни хора. Ако мислите, че аз ще стоя насила, ако играчите имат нужда от нещо друго, няма смисъл да стоя“.

„Повече в играта сме различни с играчите. Аз бях различен състезател“.

„Пред наша публика е различно. Тази година във Варна бихме белгийците, които са на полуфинал, в два мача безапелационно. В Лигата спечелихме срещу Бразилия и Полша, изпускайки класиране за финалите с този мач с Канада, който според мен също бе спечелен. Изпуснахме сами възможностите. Имаше и странична намеса, но по-добре да не я коментирам. Емоционално това, което липсва навън, тук го дава публиката“, добави Константинов.

Теди Салпаров: Гледаме напред

„В мача никой не мисли. Това са моменти, в които всеки състезател трябва да намери подход как да излиза от ситуация, когато нещата не се получава. Тогава, когато ти върви всичко, не е нужна намеса. Когато не се получава, в тези моменти не намираме начин да превключим, да изчакаме момента, а той винаги идва. До този момент трябва да си почакаш. Ако бяхме взели третия гейм, мисля, че щяхме да идем в тайбрек със Сърбия. Имаше два момента в този мач, когато можеше да обърнем“.

„В шестицата сме. Това означава, че се класираме за следващото Европейско без квалификации. Това бе програма минимум. Когато виждаш и чувстваш, че имаш сили за повече този четвъртфинал лично за мен не е резултатът, с който исках да се върна“, обясни Константинов.

„Според мен вкъщи можем да играем срещу всички. За Световното вкъщи аз лично съм оптимист“, каза за финал Константинов.