Григор Димитров загуби от Тейлър Фриц с 2:6, 7:6(11), 1:6 в осминафинален мач на турнира от сериите “Мастърс 1000” в Рим. Срещата между двамата продължи малко над 2 часа и 40 минути.

Американският тенисист успя да пробие първата ни ракета рано в първия сет, а при 2:3 Гришо имаше цели пет брейк пойнта, но не успя да върне пробива. Така в крайна сметка Фриц спечели сета с 6:2.

Във втория сет българинът вдигна още нивото и не допусна пробив, като той самият бе близо да спечели, но пропиля два сетбола, за да се стигне до тайбрек. В него пък хасковлията се нуждаеше от осем сетбола, за да спечели сета след 13:11 в тайбрека.

Трябва да се каже, че Григор Димитров се бореше с контузия, след като падна на ляввата си китка в предния мач и игра с превързана ръка днес. Българинът изглеждаше изтощен след драматичния втори сет и в третия допусна ранен пробив, последван и от още един, а Тейлър Фриц грабна победата с 6:1 и се класира за четвъртфинал. Там американският тенисист ще срещне Александър Зверев или Нуно Боржеш. 

Gulliver/GettyImages
16 снимки

ПЪРВИ СЕТ (2:6):

Григор започна срещата на сервис. Той поведе 30:15, но след това направи ранна двойна грешка и така се стигна до 30:30. След това Фриц сбърка къса и прати топката в мрежата, а Гришо успя без проблеми да затвори първия гейм. Американецът отговори с гейм на нула и изравни за 1:1

Първата ни ракета имаше сериозни проблеми при следващия си сервис-гейм като дори даде два шанса за пробив на Фриц, който поведе с 40:15. Българинът не успя да се противопостави на противника и така изостана с пробив. Гришо показа страхотна игра на ретур и с майсторска къса стигна до 30:15, а след това и 40:15 - така и два шанса за връщане на пробива. Все пак американския тенисист се съвзе и с няколко поредни точки спечели гейма за 3:1.

Българинът имаше сериозни трудности при свой сервис, като отново направи двойна грешка и трябваше да спасява два брейк пойнта, за да спечели сервис-гейма си за 2:3. Гришо покачи още повече нивото си и след няколко красиви отигравания и топка в аут от Фриц, хасковлията получи още една възможност да върне пробива. Непредизвикана грешка на Димитров обаче направи резултат в гейма 40:40. Българинът пусна страхотна къса топка, която кацна на линията и противникът му не успя да я настигне. След това обаче Гришо не успя да се възползва и от третия си брейк пойнт. Впоследствие първата ни ракета изпусна още два шанса да върне пробива и в крайна сметка Фриц взе разиграването си за 4:2. 

Григор започна сервис-гейма си с двойна грешка, а Тейлър Фриц стигна до 40:15 и отново проби българина. Без проблеми американецът спечели следващия гейм на собствен сервис и така затвори първия сет.

ВТОРИ СЕТ (7:6): 

Тейлър Фриц стигна до две възможности за пробив още в първия гейм, все пак Гришо се върна и изравни до 40:40. Впоследствие българинът взе поредни две точки и спечели сервис-гейма си. След това добрата игра на хасковлията продължи, като той дори стигна до брейк пойнт при 40:30, но Фриц не му даде шансове с отличен първи сервис. Американецът оцеля и в този гейм като изравни за 1:1. 

Гришо изостана с 0:30 на свой сервис-гейм, но след това се върна в разиграването като натисна и излезе на мрежата, а Фриц опита неуспешен лоб - 30:30. След това най-добрият български тенисист успя да вземе още две точки и обърна гейма - 2:1. Още в следващия гейм българинът стигна до нова отлична възможност за пробив. Той обаче сбърка смач, а след това два хубави сервиса на Фриц спасиха подаването му.

Последва бърз сервис гейм на сметката на Григор и 3:2 в негова полза в тази втора част. Фриц обаче отговори повече от категорично с гейм на 0 и изравни за 3:3. Българинът обаче направи същото, за да отнове вземе преднина. Серията от спечелени подавания на нула продължи и при сервис на Тейлър Фриц - 4:4 в сета. 

Гришо си осигури успеха в 9-ия гейм след три поредни разигравания, завършили с печеливши за него къси топки, а в 10-ия стигна до нов шанс за пробив, който в случая бе и сетбол. Фриц обаче отново се справи с напрежението и оцеля, изравнявайки на 5:5. В следващия гейм Фриц стигна до брейк пойнт след страхотна размяна между двамата тенисисити на мрежата. Първата ни ракета успя да изравни. След това българинът със смач си гарантира поне тайбрек. Фриц демонстрира добра защита в дълго разиграване и поведе с 30:0. Последваха обаче три поредни точки за Гришо, който стигна до втори сетбол, но не се възползва и от него, а Фриц докара сета до тайбрек.

Димитров започна отлично тайбрека, печелейки първата точка на свой сервис, а след това той взе и мини пробив - 2:1. Григор показа страхотна игра, първо с успешен лоб, а след това и с къса, излизайки напред на мрежата - българинът поведе с 4:2 в тайбрека. Гришо поведе с 6:3 и получи три шанса да затвори сета, но той пропусна и трите си последователни сетбола, за да се стигне до 6:6. Димитров стигна до още един сетбол при сервис на Фриц, но отново не успя, изпращайки топката в мрежата. Отличен сервис донесе на Фриц първи мачбол, но след това американецът сбърка от ретур и Григор изравни 8-8. Последва нов сетбол за Димитров, но при следващото разиграване той прати от диагонал топката в аут, невярвайки какво се случва - 9:9. Фриц направи първата си двойна грешка в мача в решаващ момент като българинът поведе с 10:9, но хасковлията не успя да се възползва и от този шести сетбол в тайбрека. Осем сетбола бяха нужни на Гришо да затвори тайбрека и заслужено да прати срещата в трети сет.

ТРЕТИ СЕТ:

Решаващият сет започна кошмарно за Григор Димитров. Фриц спечели първото си подаване, а след това успя да пробие българина, който не бе убедителен на свой сервис. Освен това американецът затвърди пробива си с гейм на нула при свой начален удар - 3:0. Гришо най-накрая откри сметката си в сета, като взе без проблеми своя сервис-гейм. 13-ият в света обаче отговори пък с безкомпромисен гейм на нула и така продължи да води с пробив при 4:1.

Последваха две поредни двойни грешки при сервис на хасковлията, който изостана с 0:30 при подаването си. Кошмарът за първата ни ракета продължи с трета последователна двойна грешка, която подари пък три шанса за пробив на Фриц. Българинът отрази първата, но след това допусна още един пробив, който даде шанс на противника да сервира за спечелване на срещата. В крайна сметка Фриц не остави шансове на изтощения Димитров и затвори двубоя с убедителен сервис-гейм.