Vivacom продължава подкрепата си към олимпийците по природни науки, като дарява 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Средствата ще бъдат използвани за подготовката и участието на младите български олимпийци от осемте отбора по биология, математика, астрономия, информатика, лингвистика, физика, химия и изкуствен интелект в международни състезания и олимпиади.

Vivacom

 „Талантливите български ученици традиционно са едни от най-добрите в целия свят и представят гордо България на международни състезания и олимпиади. Вярваме, че инвестицията в развитието на техните таланти е инвестиция в бъдещето, защото това са следващите учени, лекари и учители. Затова ние във Vivacom вече трета година подкрепяме отборите по природни науки, като финансовата подкрепа до момента възлиза на близо 140 000 лева“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Vivacom

Само за 2023 година родните олимпийци по природни науки са спечелили общо 90 медала – 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови, от световни, европейски и балкански олимпиади. Важно е да се отбележи, че 42 от тях са от най-престижните международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрофизика и астрономия.

 „Българските олимпийци са граждани на света. Те създават здрави приятелства в рамките на техните отбори, но и отвъд - със състезатели от всички континенти, с които съперничат, но и дискутират и решават задачи заедно, забавляват се. Така както ще продължат да правят в своите житейски пътища. Те вече създават по-умно, по-добро, по-мирно глобално бъдеще, развявайки гордо българския флаг. За нас остава да подкрепим тяхната кауза – от името на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки благодаря на Vivacom за дългосрочното партньорство и се надявам то да продължи занапред“, сподели Елена Маринова, заместник-председател на Управителния съвет на Сдружението.

Vivacom

Пътят на един български ученик до влизане в олимпийски отбор по природни науки и участие в международни състезания е дълъг и труден. Олимпийците преминават през няколко кръга на подбор, отделят хиляди часове за подготовка и се обучават от най-добрите учители в страната. Ръководители на отборите са университетски преподаватели, професори от институти в БАН и учени, посветили живота си, за да подготвят поколения медалисти и да предадат знанията си на младите таланти.

Vivacom

„Докато другите хора имат лятна ваканция, ние всеки ден ходим в биологическия факултет, правим опити и слушаме лекции, за да се подготвим за олимпиадата. Една от големите ползи на олимпиадата, освен медалите, са хората, с които човек се запознава и това, което остава за цял живот”, сподели Петър Жотев, който вече е "пенсиониран" олимпийски шампион по биология, приет да учи в Кеймбридж. 

„Дължим своите успехи на нашите учители. Благодарение на тях, открих красотата на една наука. За мен информатиката беше красива, защото всяка една буква в моя код, знаех, че съм я написал аз, че е мое творение, че имам способността да създавам, да творя”, разказа Борис Михов, олимпийски шампион по информатика.

Лятото за българските олимпийци по природни науки ще бъде изпълнено с множество участия на престижни международни олимпиади в държави като Бразилия, Саудитска Арабия, Иран и Египет. По време на тези състезания родните таланти ще се срещнат с най-добрите ученици от целия свят и ще прославят отново България.

Vivacom

Vivacom

Vivacom

Vivacom