Пълното прекратяване на членството на Руската атлетическа федерация (РАФ) и формирането на Звено за почтеност към IAAF бяха одобрени по време на 202-то редовно заседание на Съвета на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) в Монако.

Срещата на изпълнителния орган беше председателствана от президента на IAAF Себастиан Коу. Двама членове отсъстваха: индивидуалният член - Михаил Бутов (Русия) и представителят на Африканската континентална асоциация - Дейвид Окейо (Кения).

Във встъпителните си думи, Себастиан Коу заяви: 

"Ние трябва да работим усилено, за да се възстанови доверието и да се покажат истинските ценности и потенциала на леката атлетика. Сега ние имаме уникалната възможност да посрещнем бъдещето с оптимизъм. Нека да се уверим, че имаме правилните хора, на правилните места и правилната структура, за да изведем спорта в по-добра позиция."

ПО ОТНОШЕНИЕ ОТСТРАНЯВАНЕТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

Съветът е информиран, че е било получено писмено потвърждение от РАФ, която приема пълното прекратяване на нейното членство, без да поиска изслушване, каквото право е разписано в Конституцията на IAAF.

РАФ потвърждава, че разбира, че Съветът ще приеме възстановяването на страната, като федерация-членка на IAAF само след получаване на такава препоръка от Инспекционния екип на IAAF, който ще реши дали са изпълнени критериите за проверка. РАФ също така потвърждава, че ще сътрудничи напълно и активно на инспекторите.

Съветът обсъди процеса, който през следващите 3 седмици ще доведе до обобщаването на пълния набор от критерии и процедурата по проверка. Планът е да се представи подробен списък на критериите за проверка към РАФ, до края на годината. 

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОТНЕТИТЕ ОТ РУСИЯ ДОМАКИНСТВА ЗА 2016 ГОДИНА

Съветът одобри стартирането на процедура по преразпределение на домакинствата за двата Световни шампионата на IAAF, част от Световните атлетически серии за 2016 г. – Световното отборно първенство по спортно ходене (Чебоксари) и Световното първенство за юноши и девойки под 20 г. (Казан), които бяха отнети от Русия, заради изключването на нейната федерация.

Редица страни вече са проявили интерес към тези събития и затова от IAAF ще проведат ускорена процедура по кандидатстване, която ще бъде открита през следващата седмица, а решения по нея ще бъдат взети в началото на януари.

ПО ДРУГИ ВЪПРОСИ

Съветът одобри създаването на Звено за почтеност, което да запази леката атлетика чиста и да се съхрани почтения облик на IAAF.

Доклади бяха представени пред Съвета от всички отдели на IAAF.

Себастиан Коу е информирал колегите си за промените, които са настъпили в Монако, след като той встъпи в длъжност като президент на 31 август 2015 г.

Годишен договор, който е предвиждал постоянно издържане на апартамент в 5-звездния хотел "Fairmont", за използването му от президента на IAAF, е бил прекратен незабавно след встъпването в длъжност на Коу.

Кабинетът на президента на IAAF във "Villa Miraflores" също е бил затворен и върнат на Княжество Монако. Целият персонал на IAAF, по-рано базиран в горепосочената вила вече е прехвърлен в Централния Офис на IAAF, на улица "Quai Antoine".

ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ КОНФЛИКТА НА ИНТЕРЕСИ

Себастиан Коу насърчи всички свои колеги от Съвета на IAAF, да попълнят своите декларации за конфликт на интереси, като той сам обяви следните промени в състоянието на своите възможни конфликти на интереси:

- Лорд Коу се е оттеглил от своята позиция като посланик на Nike, заради повишеното ниво на коментари около тази негова посланическа роля, които не са били от полза нито за IAAF, нито за Nike.

- Той е председател на CSM, една от най-големите спортни маркетингови агенции в света, работещи в 19 страни. Въпреки че приходите на CSM от леката атлетика са незначителни, компанията се е съгласила, че няма да участва в търгове на, нито пряко да работи за, IAAF. Освен това тя няма да има отношения с градове, които биха имали връзка с IAAF, докато лорд Коу е президент на IAAF.

- Той ще се оттегли от поста председател на Британската олимпийска асоциация след приключване на Олимпийските игри в Рио през2016.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS