Най-добрата българска състезателка по фехтовка Йоана Илиева спечели първо място на европейската олимпийска квалификация на сабя в Диферданж (Люксембург) и завоюва квота за турнира по фехтовка на Игрите в Париж 2024.

Тя триумфира с изключително силна игра и доказа, че е една от водещите състезателки в света. В надпреварата участваха 13 от най-добрите фехтовачки от Европа, като билет за олимпиадата осигуряваше само първото място в състезанието. Възпитаничката на фехтовален клуб Свечников, водена от националния треньор Ивайло Воденов, си осигури участие в олимпиадата с три победи, като не остави никакъв шанс на съперничките си. Бронзовата медалистка от Световното първенство в Милано игра вдъхновено, концентрирано и уверено.

Йоана Илиева започна участието си в турнира директно от втория кръг на елиминациите. В първата си среща тя се изправи срещу Сабина Мартис (Румъния), записа разгромна победа с 15:2 и си осигури място на полуфиналите. В следващия двубой, който й гарантираше среща за олимпийската квота, Илиева игра срещу Лариса Айфлер (Германия) и отново спечели, този път с 15:13. На финала сабльорката се изправи срещу Нисанур Ербил (Турция). Илиева поведе за минути с 8:3, а след това не изпусна аванса си и спечели срещата с категоричното 15:5.

"Олимпийската квота на Йоана Илиева е резултат от нейната упоритост и неуморен труд, с подкрепата на треньори, съмишленици и съотборници. Българска федерация по фехтовка заслужено влиза отново в олимпийските игри и ще очакваме представянето на най-добрата сабльорка с надежда и с оптимизъм", написаха от БФ Фехтовка във фейсбук.