Треньор номер едно на България за 2016 г. Ина Ананиева беше изключително развълнувана след наградата си. Тя обяви, че това е последното ѝ отличие в спорта, но все пак не изключи след време да се завърне отново в него, макар и при редица условности, свързани с отбора от деца, който води сега. 

"Много трудно решение взех да се откажа, няма да се откъсна изцяло от спорта, но ще се откъсна от ежедневното напрежение. Няма как да продължавам да работя на тези обороти", сподели Ананиева. 

"Цената е висока, но всеки състезател и треньор  наясно с какво ще се сблъска. Ако трябва да се върна преди 7 години, ще мина по същия път, без да се замислям. Нищо не се знае, на тази церемония казах, че на повечето хора благодаря за последно. Не се знае как ще се завърти колелото, не мога да обещая нищо." 

"Надявам се следващият ансамбъл да мине по нашия път, пожелавам на тези момичета да имат поне два олимпийски цикъла", сподели още треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика. Тя сподели и коя е била най-успешната ѝ година досега.  

"Отрицателните емоции много бързо се забравят след такъв успех, остават само хубавите. През 2014 г. имах по-силен момент, много лека година беше тогава, всичко ни се случваше с лекота. Тогава за първи път след 19 години спечелихме световната титла и ми беше най-сладката", заяви още Ананиева.