Ина Ананиева, под чието ръководство бяха изковани едни от най-големите успехи на художествената ни гимнастика се оттегли от поста треньор на ансамбъла ни. В специално интервю за NOVA, специалистът направи равносметка на изминалите 7 години, като призна, че 2014-а година е била най-хубавата ѝ от професионална гледна точка. Тя сподели, че я асоциира с абсолютната световна титла в Измир. За годината на бронзовия олимпийски медал – 2016-а – Ананиева сподели, че е била най-трудната.

Припомняме, че Ананиева бе обявила, че ще се оттегли след края на форум под петте преплетени кръга. При прибирането си от града на кариоките треньорът промени решението си и обяви, че ще продължи. Лекарска препоръка обаче накара чаровния специалист да си вземе почивка. 

Илиана за Ина: Нямаше имунизация за отровата

„Причините – много трудно, много емоционално, много тежко ми бе да взема това решение. До последно ги мислих нещата. Дали е правилно, времето ще покаже. Причините са само лични и здравословни , и за първи път се съобразявам със себе си и семейството си, и с това, което ми препоръчаха лекарите. Твърде лично е, за да изпадам в такива подробности. Прекаленият стрес и преумора ме накара да спра. Аз работя в последните 7 години на тези бързи обороти, а да на кажа, че от 2002-а се занимавам с национални отбори“, започна Ананиева.

„Преди ден (бел.ред. четвъртък) взех това решение. Миналата седмица имах поредния сблъсък чисто здравословен наложи се да остана в болница за 3 дни и се наложи да взема това решение“, допълни Ананиева.

Ина Ананиева: За първи път ще се събразя със себе си и семейството ми 

„Скандал няма как да си мислят хората, че има. Никога не съм крила любовта си и добрите си чувства към Илиана. Аз винаги съм работила в спокойна среда. Имам предвид, че ми е подсигурявано всичко, което съм поискала от федерацията и от нея. Получавала съм страхотно разбиране. Тук няма скандали. Знам, че като се чуе художествена гимнастика, нещата се свързва със скандали“, допълни специалистът.

„Илиана е част е от моето семейство и аз винаги съм се чувствала част от нейното. Ние имаме дълбока връзка. Онзи ден, когато ѝ казах, че съм решила да спра, тя ми каза, че няма да е същото без мен. Каза ми неща, които не беше изричала в годините. Сподели ми, че ако е знаела по-рано, бенефисът щял да протече по различен начин и ми каза: „Ще видиш какво ще направи за теб на Световната купа догодина“.

„2016-а година не бе най-силната, но бе най-трудната. Ние стартирахме със златен медал, състезанията вървяха леко, случваха ни се обаче странични неща – Михаела и контузията, която я сполетя, проблемите с килограмите на Хриси, това, което стана с Цвети Стоянова. Най-хубавата ми година бе 2014-а. Свързвам я с абсолютната световна титла в Измир. Не успях истински да се зарадвам на медала от Рио. Като свърши едно състезание нямаш време да се зарадваш, защото идва следващото състезание. В нашия спорт е така, ние всяка седмица пътуваме за състезания“.

Ананиева: Илиана е виновникът да съм сред най-добрите

Ананиева бе върната на инцидента с Цвети Стоянова: „Мисля, че и до днес не мога да преживея случилото се с Цвети. Най-големите нападки бяха срещу Илиана. В Израел отидох при Илиана в стаята ѝ и ѝ казах, че не мога. Помолих я да стои при мен и трите дни. Не ме беше страх, че момичетата може да допуснат грешка. Чисто човешки не можах да го преглътна това, което ставаше, защото знаех какво правим за Цвети и някак си не можах да го преглътна. Много грозни нападки имаше към Любомира. На никой състезател не пожелавам така да влезе в един отбор. Тя ми е от първите гимнастички. Беше в подготвителна група при мен

Новите момичета са различен тип - като поколение и качества. Още, когато ги видях за първи път, Любомира не ми се вписваше“.

„Един ансамбъл се гради с години. Това е млад отбор с много талантливи момичета. Ако се работи правилно с тях, те трябва да се съхранят за минимум два олимпийски цикъла. Те имат сили“.

„Ще помагат на Весела Димитрова. Няма да се откъсна от залата, в това съм сигурна“, зарече се Ина Ананиева.

Запитана за нейните „златни грации“, треньорката каза: „Много силни момичета, много силни характери. Те винаги са защитавали треньора си с игра. Винаги аз съм ги защитавала, когато е имало нужда. Имахме хубав екип, имаше спойка.

Научих се на търпение от моите момичета. Първата година, когато започнахме - през 2013-а си представях, че лесно ще стават нещата. Те бяха опитни, но с всяко състезание имаше изненади“.

„Доста са ми хубавите качества (смее се). Шегувам се, разбира се. Със сигурност имам криви страни. Понякога показвам телешки инат“, сподели през усмивка чаровната Ананиева.

„Наистина имаше голяма любов към нас. Няма друга такава награда“.

Що се касае до скандала между Нешка Робева и Илиана Раева, Ананиева коментира: „Силно казано това е скандал. Аз съм от хората, които уважават Нешка, нейните постижения. Никога не съм отричала това, което е направила. Едно време системата бе по-лесна, сега да направиш световен шампион и да вземеш медал от Олимпиада е геройство“.

„Нашият режим е убийствен за семействата ни. Страшно много обичам близките си и се извинявам за всички празници, които съм изпуснала. Затова казах, че за първи път се съобразявам със семейството си“.

„Дъщеря ми израсна по лагери и в залата. Тя бе на годинка, когато започнах“, сподели още Ананиева, чиято малка принцеса навърши 9 годинки на 17 декември.

„Желая на моите златни момичета да са здрави и да намерят пъря и мястото си в новото начало, което им предстои“, завърши Ина Ананива.