Скейтбордът влезе за първи път в олимпийската програма преди три години на Игрите в Токио. В Париж също имаме възможността да се наслаждаваме на най-добрите в този спорт.

В Токио надпреварата при жените беше спечелена от японката Момиджи Нишия, която по това време беше само на 13 години. Тя стана най-младият олимпийски златен медалист от Япония и третият най-млад златен медалист в олимпийската история.

В Париж китайският скейтбордист Джън Хаохао, роден през 2012 г., е най-младият олимпиец, който се състезава за Китай.

Вече видяхме 14-годишната Коко Йошизава да се окичва със златото в надпреварата на стрийт, а нейната 15-годишна съотборничка Лиз Акама спечели сребърния медал.

Но защо повечето от олимпийските скейтбордисти са толкова млади?

източник: Gulliver/GettyImages

Както съобщава The Independent, това може да се дължи на способността на младите звезди да „не се спират на външни фактори като тяхната възраст, което ги прави толкова уникално квалифицирани да превъзхождат в своя спорт“.

Освен това в съатията се посочва: „Докато по-възрастните състезатели може да са обременени от спомени за минали контузии или да са по-наясно с физическите си слабости и податливост към нараняване, 13-годишните са по-безстрашни в смелия и рисков свят на скейтборда."

Въпреки това, по-възрастните спортисти също се състезават. Анди Макдоналд от отбора на Великобритания е на 50-годишна възраст. Той е най-възрастният скейтбордист на Олимпиадата в Париж.

Браун ще се опита да подобри бронзовия си медал от преди три години в надпреварата на 6 август.

„Толкова много ми липсваше! Не се състезавах повече от година заради контузии и припокриващи се състезания по сърф. Определено е трудно да гледаш как всички се пързалят и да не си там. Но се радвам, че отново съм тук – усещането за състезание се върна в мен, толкова е хубаво“, сподели Анди Макдоналд.