Футболните клубове от Европа и света са похарчили 1.9 милиарда по-малко за международни трансфери през това лято в сравнение с предното, сочи проучване на Международната федерация ФИФА, публикувано днес.

Пандемията от коронавирус предизвика разширяване на трансферния прозорец с пет седмици до месец октомври, но също така нанесе сериозен финансов удар на клубовете. Липсата на приходи от т. нар. "мачдей" ограничи отборите до 3.92 милиарда долара за нови играчи, а през миналото лято сумата бе 5.8 милиарда, въпреки че трансферният прозорец бе по-кратък.

От 2010 насам клубовете са задължени да споделят финансовите детайли по трансфери с ФИФА, без медиите. При дамите правилата са същите, като последните информации сочат двойно нарастване на общата сума от миналото лято до 821,800 долара за 2020. Както винаги, европейските клубове са похарчили най-много пари - 3.78 милиарда.

Английските са отговорни за 1.25 милиарда, докато италианските са хвърлили 544 милиона за чуждестранни трансфери и са прибрали 484 милиона. Испанците са получили 672 милиона, а англичаните - едва 396 милиона.

Данните на ФИФА обаче не показват пълната картина, защото в тях не са включени трансферите на играчи в отбори от една страна, без значение националността на футболистите. Според доклада на ФИФА, южноамериканските клубове са изкарали 295 милиона от продажба на играчи и са похарчили само 25 милиона.

В Азия пък са похарчили 87 милиона и са получили 62 милиона. Погледнато логично, броят на трансфери също е намалял. Международните бяха повече от 9,000 миналата година, докато сега са едва 7,424. 1,222 от тях са свободни трансфери, а това е 25 процента повече от 2019.