Вторият ден от UEFA Euro 2016 със сигурност има своя специален чар, защото веднага след единия дебютант Албания ще може да гледаме още от новаците на европейски финали. От 19 часа в Бордо Уелс ще получи първите си минути на подобен форум, а съперникът ще бъде Словакия, който за първи път участва самостоятелно на европейско по футбол. Двубоят можете да гледате пряко и съвсем свободно на Gong.bg, където ще проследим всяка интересна ситуация на и извън терена.

Много неща свързват съперниците, особено ако се погледне върху игровата философия. И Уелс, и Словакия са тимове, които градят играта си около един много ярък талант. При „драконите“ едва ли някой може да се съмнява в ролята на Гарет Бейл, най-скъпият футболист в историята, докато диригентът на словаците се казва Марек Хамшик. Показателно е, че двамата завършиха квалификационния цикъл от мачове като топреализатори на отборите си.

Дотук Уелс и Словакия са се срещали точно два пъти и това се случи в квалификациите за Евро 2008, когато съперниците сътвориха още по-невероятни голови спектакли. Първо Словакия унижи островитяните в Кардиф със звучно 5:1, ала когато дойде мигът за ответната среща уелсците си отмъстиха с 5:2 в Търнава. Любопитното е, че в първата среща на „Милениъм Стейдиъм“ Бейл вкара своя първи гол за националния отбор (в едва третия си мач) и на 17 години, 2 месеца и 22 дни стана най-младият голмайстор за страната си (рекордът все още е непокътнат).

Със сигурност големият коз на „драконите“ ще бъде тяхната защита. Ако тя е на нивото от квалификациите, където допусна само 4 гола (единствено Румъния, Испания и Англия допуснаха по-малко), това ще са отлични новини за Крис Коулман. Той обаче има много поводи за размисли след тежката загуба от Швеция в контролите преди турнира.

За Словакия пък ще бъде много важно как ще се представи и друг играч от витално значение. Владимир Вайс завърши квалификациите с 6 асистенции на името си и така подели първото място по този показател с Аркадиуш Милик (Полша) и Еран Захави (Израел).