Недоволен от живота в България, през 2000-та година Митко Добрев емигрира в Англия. На Острова се среща с футболиста на Чарлтън Радостин Кишишев и с мениджъра на отбора Алън Кърбишли, от които научава много неща за английския футбол. През 2006-та година роденият в Димитровград треньор започва работа в Гана в тима на Харт ъф Оук.

"Направих един рекорд от 22 мача без загуба. Навън имах още един рекорд само 1 загуба за цял сезон. И то при продаден от шефовете ми мач. И станахме шампиони."

Въпреки триумфа Добрев решава да поеме по ново предизвикателство и година по-късно достига до втората позиция в шампионата на Нигерия с Хартланд.

"Бях направен чиф. Бях единственият европеец с такава титла. Доста неща видях, преживях. Нигерия ми е като втора родина."

По време на работата си в Африка Митко Добрев се сблъсква с ритуали, които са типични единствено за отборите от този континент.

"Интересно беше, бяхме един мач, като бях в Гана, те са много суеверни. Докараха шаман, намериха черен петел, заколиха петела, целият отбор там, пеят нещо, шаманът ги пръска футболистите с кръв. Шаманът искаше да дойда, аз казах на шефа, че не мога, че съм атеист и комунист. Все пак отидох, направих го. Но бихме 1:0. После казах на шефа за следващия мач да викне пак шамана, но каза, че струва 3 хиляди долара".

Друга случка е свързана с шофьор, който почти не катастрофира, за да не прегази змия.

"Пътуваме през джунглата и на мен ми е интересно и гледам Африка. Изведнъж шофьорът спира рязко и си удрям носа в седалката. Имаше зелена змия на пътя. Обясни ми, че не може да смачкаш змията, това е на бедност. Това е зелена мамба. Вика, това е голяма работа, голям късмет. И после станахме шампиони."

Добрев е сигурен, че тези ритуали се използват от африканските отбори и на настоящото световно първенство в Русия. Но нещо, което специалистът отбелязва е, че до момента тимовете от втория по големина континент правят значим Мондиал, а причината за това са единствено футболните качества:

"До момента Русия, Белгия и Сенегал играха най-хубавия футбол. Африканските отбори играят добре – много от играчите играят в Европа и в близките години ще има бум. Мароко загубиха, но играха футбол, Тунис също играят добър футбол. Най-добре се представят Сенегал, Египет са силен отбор, но отборът им е Салах. Меси не играе - Аржентина страда. Има си големи футболисти за клубен и за национален отбор."

Най-успешният български треньор в Африка лесно може да обясни победата, която Сенегал постигна срещу Полша: "С игра и много правилна тактика. Поляците им помогнаха с двата гола. Сенегал игра много силно. Сенегал могат да прескочат групата. Толкова позволиха на Полша да играят. Сравнявам ги с Кот Д'Ивоар. Мисля, че Сенегал ще излезе от групата."