Повече от 3,5 милиарда души са гледали Световното първенство по футбол в Русия. Това прави малко по-малко от половината население на Земята (7, 53 милиарда души, данни от 2017 г.).

Финалът между Франция и Хърватия (4:2).е наблюдаван от 1,12 милиарда души.

Такива са данните, изнесени от ФИФА за последния планетарен шампионат по футбол, провел се на територията на Руската федерация.

Точният брой на телевизионната аудитория е 516, 6 млн. Но в това число не влизат хората, които са гледали срещата на дигитиални устройства, както и на публични места като фензони, барове и други. Така общият брой на зрителите набъбва до 1,12 милиарда.

Финалът през 2014 г. в Бразилия – между Германия и Аржентина (1:0), е наблюдаван от 545 млн. души пред телевизионните екрани.

ФИФА заявява, че 64-те мача от турнира в Русия имат средна гледаемост от 191 млн. души на мача, което покачва тази от Бразилия – 187 млн. души на мач.

Вторият най-гледан двубой, след финала, е мачът между Англия и Хърватия (1:2 след продължения) от полуфиналите – 327,5 млн. души.

Броят на хората, които са наблюдавали поне 30 минути от даден двубой е 2,5 милиарда, което увеличава с 27% гледаемостта спрямо шампионата в Бразилия.

Най-страстно първенството е следено от южноамериканците. Според данните 96,6 % от населението на континента е гледало поне една минута от шампионата. В Европа, която даде двата финалиста на Мондила, гледаемостта е 86 %.  

Франция попари хърватските мечти и стъпи на световния връх!