Националният отбор на Португалия често е изпадал в тежки ситуации по време на мачове, но си има своя спасител в лицето на Кристиано Роналдо. Така беше и в битката с Русия за Купата на конфедерациите, където пак звездата на Реал Мадрид измъкна победата. 

Европейските шампиони имаха тежка задача срещу домакините, но надделяха с 1:0. И логично, единственото попадение беше на топреализатора в историята на тима, който наниза своя 74-и гол с националния екип в 140-ия си мач. 

Това попадение дойде в самото начало на двубоя. В 8-та минута Рафаел Герейро направи страхотен пробив по левия фланг и сложи топката на главата на Роналдо. Той с удар покрай вратаря Игор Акинфеев, за когото това беше мач номер 100, прониза мрежата и откри резултата. 

Иберийците се поуспокоиха след ранния гол и дадоха на съперника си да търси попадението, но Дмитри Комбаров и Александър Головин не можаха да се разпишат. Роналдо пък не спираше да тормози руската защита. 

Той имаше още шансове, но най-чистият от тях дойде в 32-та минута. Тогава той нахлу в наказателното поле, с един финт навърза двама защитници и се озова сам срещу Акинфеев, макар и от малък ъгъл. 

Асът на Реал Мадрид стреля със сила от 5-6 метра, но топката се отклони в тялото на руския вратар и в крайна сметка до попадение не се стигна. След това Рафаел Герейро, Адриен Силва и Седрик Алвеш не можаха да удвоят за португалците. 

Най-чистата възможност за "сборная" преди почивката дойде в 41-та минута, когато Александър Головин намери страхотно Фьодор Смолов, чийто мощен шут от дистанция мина встрани от вратата. 

Така почивката дойде при един гол аванс за европейските шампиони. След подновяването на играта двата тима разчитаха предимно на далечни удари и статични положения, но Денис Глушаков и Александър Самедов не можаха да изравнят за руснаците. 

Роналдо и Рафаел Герейро пък не успяха да се разпишат за португалците в тези минути. Всичко вървеше към очаквана победа за "мореплавателите", но те можеше да бъдат смълчани в последната минута на продължението. 

Тогава Георги Джикия беше най-бърз да направи добавка на една избита топка в наказателното поле на Португалия, но ударът му с глава мина на сантиметри над вратата и така попадение не падна. 

С този успех европейските шампиони излязоха начело в класирането с четири точки от два мача, докато Русия е с три. По-късно тази вечер е двубоят между Мексико и Нова Зеландия.