Българин отново ще играе в Примера дивисион. Няма спор, че испанското първенство е най-доброто в Европа. Всъщност може и да има, но той е безпредметен. Идеалният отбор, който беше обявен покрай връчването на Златната топка бе съставен изцяло от футболисти на Примера.

Мартин Петров бе взет от Еспаньол, въпреки че утре ще стане на 34 години. Това е чисто и просто признание за неговата класа. Крилото, което обикновено минава с превишена скорост край защитниците, седеше резерва в Болтън и сякаш просто чакаше да свърши сезонът. Нищо подобно. Формата е временна, но класата – вечна.

През годините Мартин Петров очевидно е подхождал изключително професионално към задълженията си. Сериозен, бърз и доста чепат. Врачанинът никога не си е оставял каруцата в калта, така стана и този път

Ботев Враца, ЦСКА, Сервет Женева, Волфсбург, Атлетико Мадрид, Манчестър Сити, Болтън и сега Еспаньол. Петров винаги е бил фактор в клубовете си. Беше такъв и в националния отбор на България. Беше, а може и пак да бъде, тъй като вече е част от най-силната футболна лига.

В края на своята кариера Петров получи нещо като награда, без да е подарък. Договор с престижен клуб като Еспаньол. Ново предизвикателство и живот в един от най-красивите европейски градове. Там ще работи с треньор, който го познава. Хавиер Агире бе наставник на българина в Атлетико Мадрид. Бившият селекционер на Мексико е доказано име в треньорския занаят и неговата оферта е повече от признание. Оценка, с която трябва да се съобразим. Вероятно ще трябва да го направи дори и вездесъщият Любослав Пенев. Селекционерът на България знае, че в Испания рядко бъркат. Петров няколко пъти каза, че не се е отказал от България и няма намерения да го прави.

Мартин Петров цял живот се е борил на терена. Винаги е бил опърничав и с особен характер. Сега отново ще трябва да демонстрира воля, защото задачата не е лесна. Еспаньол ще се бори да не изпадне. Битката е люта, а по пътя ще има срещи с Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Радамел Фалкао. Не е зле, нали? Мартин заслужава такъв финал, вместо пребиваване в Чемпиъншип.

Каквото и да си говорим, факт е, че прословутите коне от каляската все още имат място на първа страница. Професионализмът и качеството винаги се ценят.