Швейцарската федерална прокуратура е повдигнала обвинителен акт срещу трима бивши водещи фигури от Германския футболен съюз (ГФС), както и на швейцарски служител на ФИФА във връзка с нерегламентирано плащане, свързано със Световното първенство по футбол през 2006 г. в Германия.

За въпросните длъжностни лица се твърди, че "са измамили умишлено членовете на надзорния съвет на Организационния комитет на ГФС за Световното първенство по футбол 2006 г.", като за целта е направено на плащане в размер на около 6,7 милиона евро (7,5 милиона долара), се казва в изявление на федералния прокурор на Швейцария.

Обвинителните актове са срещу бившите президенти на германския футбол Тео Цванцигер и Волфганг Нирсбах, бившият генерален секретар на съюза Хорст Р. Шмид и Урс Линзи - високопоставен служител на ФИФА.

Прокурорите твърдят, че Шмид, Званцигер и Линси, който във въпросния период е бил генерален секретар на ФИФА, "съвместно извършили измама" и че Нирбах е "съучастник в измама". За момента добрата новина за четиримата е, че производството по дело за пране на пари беше прекратено миналия месец и така едно от обвиненията отпада.

Германската футболна легенда Франц Бекенбауер, който оглавяваше Организационния комитет на Германия'2006, също се разследва за евентуално участие във въпросната афера. Но процедурата срещу него ще продължи отделно от тази срещу четиримата.

Съвместно разглеждане на казуса би предизвикало ненужно забавяне на делото срещу първите четирима, тъй като Бекенбауер не може да присъства по здравословни причини на разпити във федералния съд.

В основата на аферата по придобиването на Световното първенство от Германия е сума, преведена от сметка, контролирана от Бекенбауер през Швейцария, на компания, контролирана от скандалния бивш служител на ФИФА Мохамед Бин Хамам през 2002 година. Бин Хамам беше шеф и на Азиатската футболна конфедерация.

След това сумата от 6,7 милиона евро беше изпратено три години по-късно от Германската централа до ФИФА с цел да се финансира културно събитие, което никога не се е състояло. Същия ден сумата от ФИФА е преведена на сметка, контролирана от бившия шеф на компанията за спортна екипировка Адидас./БТА